Túl sok fát rágnak ki a hódok a Dráva partján

2021.04.07. 09:10

Több száz növényt próbál megóvni a barcsi önkormányzat a pusztulástól, ezért minden olyan fát bedrótoztak, amelyet a hódok rágtak meg a Dráva partján – írja a Sonline.hu. 

A lapnak a város polgármestere arról is beszélt, hogy több lakossági panasz is érkezett már a városhoz, mert a hódok elég sok fát megrágtak, és idén sokkal rosszabb a helyzet, mint tavaly. Muszáj viszont szem előtt tartani, hogy a hód védett állat, kilőni és irtani nem szabad, ezért dróttal kerítettek körbe ötven folyóparti fát még februárban. 

Megjegyzik, hogy a dróthálós védelem hatékonyságáról még nem lehet hosszú távú következtetést levonni, viszont a bekerített fákat már nem rágták tovább az állatok. Arról is írnak, hogy amióta Barcson bekerítették a fákat, Horvátországban nőtt a hódok által okozott károk mértéke.

Emlékeztetnek arra is, hogy 2007-ben egyre kevesebb hód élt már Barcs környékén, ezért akkor elkezdték betelepíteni őket. Úgy tűnik, hogy a Dráva mentén jó életteret találtak maguknak, így nagyon elszaporodtak mára. Az áttelepítést viszont nem javasolják a szakemberek, ugyanis az átköltöztetett családok helyén azonnal újak telepednének le.