Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

2021.04.13. 13:53

Mint lapunk már korábban beszámolt az előkészültekről, immár megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács. Nagy István agrárminiszter a testület keddi alakuló ülésén emlékeztetett: több mint negyedmillióan vettek részt a kormány által indított állatvédelmi konzultációban.

A miniszter azt is elmondta, hogy a tanácsadói testület véleménynyilvánítással, az állatvédelemmel és az állatjóléttel kapcsolatos jogszabálytervezetekhez, kormányzati stratégiához fűzött javaslataival, kezdeményezéseivel, oktatással, felmérésekkel formálja a hazai állatvédelem jövőjét.

A tanács feladatai:

  • megtárgyalja az állatvédelmet, állatjólétet érintő időszerű kérdéseket,
  • véleményt nyilvánít az állatvédelmi, állatjóléti jogszabályok tervezetéről, az állatvédelemmel, állatjóléttel kapcsolatos kormányzati stratégiáról,
  • felméréseket, vizsgálatokat kezdeményez az állatvédelmi, állatjóléti jogszabályok gyakorlati megvalósulásáról,
  • jogszabályalkotást vagy -módosítást kezdeményez,
  • javaslatokat tesz az állatvédelmi, állatjóléti oktatás és képzés folytatására,
  • nemzetközi kapcsolatokat épít más országok hasonló testületeivel.

A tanácsot az elnök és a társelnök vezeti, lesz egy titkára, ezenfelül 11 tagja. Az elnököt az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős miniszter kéri fel, társelnöknek pedig a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztost nevezik ki.

Az eseményen a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős Ovádi Péter miniszteri biztos hangsúlyozta, a nagy sikerrel zárult állatvédelmi párbeszéd bebizonyította, hogy a témakört széles társadalmi együttműködés övezi.

Nagy örömömre szolgál, hogy a kérdőív két fontos kérdésében, a felelős állattartásra történő nevelés, valamint az ivartalanítás témájában is már most fontos előrelépés történt, hiszen a Nébihhel közösen elindítottuk a Gazdijogsi online képzést, valamint az Ivartalanítási programot

 – mondta Ovádi Péter.