Péterffy Attila: Nem épülhet lakópark a Mecsek oldalában lévő egykori kemping területén

2021.04.13. 19:23

Határozatban utasította el Pécs polgármestere, hogy lakópark épülhessen a Mecsek oldalában lévő egykori Mandulás kemping területén. Korábban a városi közgyűlésben a Fidesszel és a KDNP-vel ellenzékben lévő Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) tiltakozott a beruházás ellen.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármester az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: „óriási vihart kavart” az elmúlt napokban, hogy a háromhektáros, az 1960-as évek vége és a 2000-s évek eleje között kempingként működő, a város északi határán található, fákkal, bokrokkal borított terület tulajdonosa a pécsi építési szabályzat módosítását kezdeményezte.

A módosítás azt a célt szolgálta volna, hogy az ingatlanon a jelenlegi, kismértékű beépíthetőséget és szállófunkciót előíró építési szabályok lehetővé tegyék lakópark építését is. Péterffy Attila közölte: az indítványt megtárgyalta és leszavazta a városfejlesztési bizottság, így a testület ajánlásának megfelelően kedden

határozatban utasította el a magántulajdonos kérelmét, ezzel eldőlt, hogy nem lesz lakópark a Mandulásban, mert az építési szabályzat ezt nem teszi lehetővé.

Egyúttal azt is kérte a terület tulajdonosától, hogy „jó gazdaként kezelje az egykori kempinget, (...) tegye rendezetté a területet és a betonromokat takarítsa el”. 

A polgármester közleményében kitért arra, hogy az építési szabályzat módosítása nagy munka, az önkormányzatnak több mint 300 kisebb-nagyobb módosítási tervet kell elbírálnia. Határozott cél – tette hozzá –, hogy a város jövőbeni arculatát meghatározó rendeletmódosítást a lehető legszélesebb körű társadalmi párbeszéd előzze meg.

Szerinte a Mandulás ügyében kialakult, „nagyrészt politikai célú hercehurca” arra világított rá, hogy a jelenlegi gyakorlat nem megfelelő és az építési szabályzat módosítása ügyében még szélesebb körű egyeztetésekre van szükség. 

Közölte: kedden arra utasította a Pécsi Közgyűlés bizottságait, hogy az építési szabályzat módosításával kapcsolatos napirendet csak előzetes engedélye alapján tárgyaljanak a jövőben, a hivatalos eljárás megkezdését előzze meg a változtatási tervek szakmai és civil egyeztetése, és a bizottságok elé már csak konszenzuson alapuló, széles támogatottságú javaslatok kerüljenek.

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) városházi frakcióvezetője, képviselője újságírók előtt múlt pénteken jelentette be, hogy az általa képviselt szervezet tiltakozik a Mecsek oldalában lévő egykori Mandulás kemping területének beépítése ellen.

Kővári János akkor annak a félelmének adott hangot, hogy a baloldali városvezetés a területen nagy kiterjedésű „luxus lakópark” építését segítené elő az építési szabályzat módosításával. 

A politikus elfogadhatatlannak tartotta a tervet, mert a körbekerítetlen, így a kiránduló pécsiek és a turisták által is látogatott telek Natura 2000 természetvédelmi területen fekszik, azon több száz fa áll, így sokkal inkább a természetnek kellene – akár turisztikai céllal – visszaadni, semmint „luxuslakások miatt letarolni” – mondta.

A politikus pénteken kilátásba helyezte, hogy az ÖPE – várhatóan a Mecsek-oldalért aggódó pécsiekkel együtt – mindent megtesz a döntés, illetve a beruházás megakadályozásáért, mert szerintük az elképzelések a

közérdekkel szemben állnak, azok pusztán üzleti és magánérdekeket szolgálnak.

 A bejelentést követően az elképzelések megvalósítása elleni tiltakozás részeként online petíció indult, továbbá az érintett területen és annak környékén a beruházást ellenző feliratokat helyeztek el ismeretlenek.  • Hírek
  • Babaváró hitel