Szijjártó Péter szerint Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei között van

2021.04.13. 16:30

Magyarország a saját javára tudta fordítani a pandémia okozta változásokat, de nem lehetne az új világgazdasági korszak nyertesei között, ha a kormány a külföldi elvárásokra hallgatott volna 

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Kiskunfélegyházán.

Szijjártó Péter az orvostechnikai tanúsítású lábbeliket készítő Berkemann Magyarország Bt. beruházást bejelentő sajtótájékoztatóján elmondta: 

a vállalat 563 millió forint összegű fejlesztéséhez a kormány mintegy 282 millió forint támogatást biztosít.

A miniszter kiemelte: az elmúlt években Magyarország gazdasága úgy megerősödött, hogy ebben a nehéz időszakban is fejlesztésekkel és beruházásokkal tud reagálni a kihívásokra, és egyre több olyan vidéki vállalat van, mint a Berkemann, amelynek versenyképes termékeit a világon mindenhol megvásárolják.

Emlékeztetett: az elmúlt egy év a világjárvány következtében nagy egészségügyi és gazdasági küzdelem volt, amelynek során a magyar emberek életét, egészségét és munkahelyeit kellett és kell megvédeni. A kormány mindkét kihívásra a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva adott választ.

Szijjártó Péter szerint a külföldi elvárás Magyarországgal szemben az volt, hogy ne keressen saját utakat.  Folyamatosan azt lehetett hallani, hogy a világjárványnak természetes következménye a tömeges munkanélküliség kialakulása, és ezt kell majd kezelni, a kormány azonban „a szociális pénzosztás helyett támogatást ad azoknak a magyarországi vállalatoknak, amelyek beruházásokat hajtanak végre". A fejlesztések felét kifizette, amiért cserébe a vállalatok kötelezték magukat arra, hogy nem bocsátanak el senkit - mondta.

A miniszter összegzése szerint, a programban 1434 vállalat vett részt, köztük a Berkemann Magyarország Bt. is, megmentve 270 ezer munkahelyet, „így Magyarország kormánya bebizonyította, hogy lehetséges volt megelőzni a tömeges munkanélküliség kialakulását".

A német tulajdonú Berkemann 135 éve kínál cipőt vásárlóinak, és a kiskunfélegyházi gyár Magyarország egyik legnagyobb cipőipari üzemévé nőtte ki magát. A Berkemann modelljeit ma már a világ több mint negyven országában viselik, és 1997 óta minden pár lábbelit Kiskunfélegyházán gyártanak.

 A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 370 embert foglalkoztató Berkemann Magyarország Bt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2019-ben és várhatóan 2020-ban is mintegy 6,5 milliárd forint volt. A társaság árbevételének több mint 93 százaléka külföldi értékesítésből származik. A vállalat adózott eredménye 2019-ben 191 millió forint volt.