Kásler Miklós javaslata iskolanyitásra: kellő rugalmasság, 250 óra hiányzás után osztályozóvizsga

DSZZS20201214026
2021.04.18. 14:19

Levelet küldött Kásler Miklós az iskolák vezetőinek április 16-án. A Telex birtokába jutott dokumentum arról tanúskodik, hogy a miniszter több ajánlást is tett a jövő heti iskola-óvoda nyitással kapcsolatban. A többi között arra kéri az igazgatókat, hogy a gyerekek hiányzásaival kapcsolatban kellő rugalmassággal járjanak el. 

Április 19-től az óvodákban megszűnik a rendkívüli szünet, újra jelenléti formában zajlik a nevelés. A minisztérium azt kéri, hogy az óvodás csoportokat ne vonják össze akkor sem, ha esetleg eleinte alacsonyabb még a jelen lévő gyermekek létszáma. A gyerekekkel lehetőség szerint saját óvópedagógusaik foglalkozzanak, hogy elkerüljék a gyerekek keveredését. 

Az alsósok április 19-től térhetnek vissz a tantermekbe, a felsősöknek május 10-ig digitális tanrend van. 

Az iskolákban továbbra is mérni kell a gyermekek testhőmérsékletét, viselni kell a maszkot, használni a kézfertőtlenítőket, és rendszeresen szellőztetni kell. Ehhez kapnak fertőtlenítőszereket, és ahol igénylik, vagy ahol elromlottak az eszközök, oda a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. küld új digitális érintésmentes hőmérőket.

Kásler Miklós kéri, hogy a gyermekek, tanulók hiányzásával kapcsolatban kellő rugalmassággal, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el az iskolaigazgatók. Az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni.

250 óránál több hiányzás esetén, amennyiben a tanuló teljesítménye a tanítási év folyamán érdemjeggyel nem volt értékelhető, osztályozóvizsgát kell tenni.

Leszögezte, hogy a jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, de „ez nem zárja ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára” – fogalmazott a levélben. Azoknak a tanulók, akik otthon maradnak, a tananyagot minden esetben el kell juttatni.

Ha valamelyik intézményben felüti a fejét a koronavírus, akkor „az illetékes népegészségügyi szervvel egyeztetve” az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelhet el, az operatív törzs pedig tantermen kívüli digitális munkarend elrendeléséről dönthet.

(Borítókép: Kásler Miklós az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)