Müller Cecília: Etikai kötelezettség az oltás

Képernyőfotó 2021-04-19 - 11.41.10.png
2021.04.19. 12:16

Hétfőn 68 ezer Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, ezeknek egy részét a második oltásra szánják, a másik részét a budapesti háziorvosok kapják, holnap pedig 248 ezer adag Pfizer-vakcina jön, és még a héten orosz és kínai oltóanyag is érkezik – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. 

Javulnak a járványügyi adatok

– ismételte meg az országos tiszti főorvos azt, amit vasárnap Galgóczi Ágnes is mondott a közmédiának már. Több hét után először csökkent 200 alá a halottak száma, de még így is sok, 197, többségében idős, krónikus beteg halt meg az elmúlt 24 órában. A legfiatalabb áldozat egy 38 éves daganatos nő volt.

Müller Cecília elmondta, hogy

a védőoltás beadását követő ellenanyag-vizsgálat a védettség detektálására csak korlátozottan alkalmas.

Fontos, hogy időben mikor történik, de ez csak egy tájékozódásra ad lehetőséget, nem ad elégséges információt a szervezet védettségéről.

A semlegesítő ellenanyagok vizsgálata lenne még informatívabb, ráadásul sejtes immunitást ebben az esetben nem mérünk. Nagyon sok olyan oltást követő állapot van, amikor az ellenanyag már nem mérhető a szervezetben. Mégis, amikor támad a kórokozó, akkor a sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra, a beadott oltásra, és megindul az ellenanyag-termelés, így csak enyhe fertőződés alakul ki, vagy semmilyen.

A gyártók rögzítették a hatásosságot. Egy-egy paraméter vizsgálata nem teszi az információt teljessé – mondta, hozzátéve, lehet, hogy nem mérnek ellenanyagot, de a sejtes immunitás működik a háttérben, de ez nem mérhető könnyen, bonyolultabb kérdés. Ha pedig valakinél magas az ellenanyag, akkor se vegye könnyen a védelmi intézkedéseket – javasolta Müller Cecília.

A tiszti főorvos szót ejtett arról is, hogy az iskolák fel voltak készítve arra, hogy újra fogadhassák az alsósokat a tantermekben hétfőn, ennek ellenére kérte a szülőket, hogy csak az egészséges gyermeket engedjék iskolába és óvodába. Kiemelte, hogy a pedagógusok oltása is rendben zajlott. Elmondta, hogy a kampányszerű oltás alatt 153 ezren kaptak vakcinát. 

Etikai kötelezettségünk az oltás

– hangsúlyozta Müller Cecília, aki szerint azzal, ha valaki beoltatja magát, nemcsak magát, hanem a családját, a környezetét is megvédi, hozzátette, arról egyelőre nincs adat, hogy szükséges lesz-e esetleg harmadik, úgynevezett „emlékeztető” oltásra. Az országos tiszti főorvos nem tartja kizártnak, hogy kell majd ismételni az oltást, de most, mint mondta, nem ez a lényeg, hanem az, hogy minél hamarabb védettséget szerezzünk. 

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. április 19-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)  • Tippek
  • Biztosítás