Egy szokatlan, de megfizethető ingatlan

DSC 6211
2021.04.27. 21:43
A koronavírus-járvány az ingatlanpiacra is jelentős hatást gyakorolt. A városi bezártságból sokan vidékre vágynak, és gyors lakhatási megoldást keresnek. Nekik megoldást jelenthet egy mobilház vásárlása, amihez némi kompromisszumkészségre és alapos körültekintésre van szükség. Ezt a Magyarországon szokatlan ingatlantípust mutatjuk be most olvasóinknak.

A mobilház tengellyel és kerekekkel ellátott acélváz szerkezetre épült mozgatható lakóépület, amely ebből adódóan szállítható, vagyis olyan, mint egy túlméretezett lakókocsi – kezdi a műfaj jellegzetességeinek ismertetését Lunk Gergely, az ászári Mobil-Homes Kft. tulajdonosa. A mobilházakat azonban a lakókocsikkal ellentétben nem lehet egy autó után, vonóhorogra kötve szállítani, a mozgatásuk kizárólag speciális kamionnal, illetve traktorral valósítható meg.

Élénkülő piac

A mobilházak piaca Európában mintegy ötven éve kezdett el kialakulni Angliában, ahol a gyártók a piaci igények kiszolgálására ilyen hétvégi nyaralóházakat kezdtek el építeni. Manapság pedig, Lunk Gergely tapasztalata szerint, az mozgatja a piacot, hogy az emberek sokszor gyors és olcsóbb lakhatási megoldásra vágynak, mert tartanak az építkezéssel kapcsolatos hivatalos nyűgöktől, az elhúzódó kivitelezéstől, illetve attól, hogy nehéz megfelelő és megbízható szakembereket találni. Ilyenkor a megoldáskeresés sokakat eljuttat a mobilházvásárlás gondolatáig.

Lakókocsi vagy házikó?

Arra a kérdésre, hogy a mobilház voltaképpen inkább lakókocsinak vagy inkább háznak minősül, Lunk Gergely azt mondja, napjainkban az újak már inkább lakóházaknak tekinthetők, hiszen

a vásárlói igények növekedésével a mobilházak alapterülete is nőtt, és ma már ott tartunk, hogy léteznek olyan gyártók, amelyek mindennapi lakhatási célra is készítenek hagyományos házzal, panellakással vetekedő komfortszintet biztosító, 50-60 négyzetméteres épületeket.

Magyarországon jellemzően az újak mellett angol és holland használt mobilházakhoz lehet hozzájutni, amelyeket elsődlegesen nyaralóként, hétvégi házként használnak a vásárlók, tekintettel arra, hogy minimális szigeteléssel rendelkeznek, és így kora tavasztól késő őszig nyújtanak komfortos életteret. A mobilház megvásárlása előtt azonban mindenképpen ajánlatos informálódni a helyi önkormányzatnál, hogy a telepítésre kiszemelt helyen megtűrik-e, vagy sem, ugyanis a kérdésre adott válasz nagyon eltérő, és bizony, van, ahol a településképi szempontok mérlegelésével kimondottan elutasítják.

Az építési hatóság és a mobilház

Senki ne gondolja tehát, hogy egy mobilházat mindenféle engedély nélkül telepíteni lehet.

A rájuk vonatkozó szabályok Magyarországon is egyre szigorúbbak, és immár minden esetben engedélykötelessé váltak. A törvény ugyanis valójában nem ismer olyan fogalmat, hogy mobilház, és mihelyst egy ilyet elhelyeznek egy telken, rákötik a közművekre, vízzel, árammal, csatornával látják el, máris építményként funkcionál, és annak is minősül.

Árak, költségek

Egy használt mobilház mérettől, állapottól és felszereltségtől függően 2 és 10 millió forint között megvásárolható, illetve a költségek kalkulálásakor számítani kell még a szállítás és a telepítés árára is, ugyanis a mobilházakat túlméretes szállítmányként, eseti útvonalengedéllyel, szakkísérettel, éjszakai szállítással viszik a rendeltetési helyükre. Lunk Gergely azt mondja, hogy egy 3 millió forintos mobilházat a Balatonhoz körülbelül 300 ezer forintért tudnak elszállítani és telepíteni.

Komfort, kényelem, élettartam

Minden mobilház bútorozott, berendezett, vagyis kiépített nappalit, hálószobát, konyhát, vécét, fürdőszobát tartalmaz, és a telepítéskor szinte azonnal birtokba vehető. Igaz, vezetékes gázra nem csatlakoztatható, kizárólag palackos gázról lehet bennük működtetni a fűtést, a melegvíz-rendszert és a tűzhelyt. Időtállóságukat a gyártók pedig 30-40 évre becsülik, és a Magyarországon kapható használt lakások jellemzően félidősek, így az új tulajdonosuk még 10-15 éves használatra számíthat, és – mivel egyszerű szerkezetek – a mobilházak felújításától, karbantartásától sem kell megriadni – állítja Lunk Gergely.

(Borítókép: Fotó: Bődey János / Index)