Már használható a családikedvezmény-kalkulátor a NAV honlapján

2021.04.27. 13:25

Két kalkulátor is segítséget nyújt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán, melyek a családi kedvezmény bevallását könnyítik meg – tájékoztat róla a NAV.

A hivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint az éves bevallás elkészítéséhez használható családikedvezmény-kalkulátor segítségével kiszámolható, hogy az adóalany milyen összegben tud kedvezményt érvényesíteni, és a bevallását hogyan kell kitöltenie.

A NAv hangsúlyozza, hogy a program kizárólag az adózó által megadott adatok alapján számol, ezért célszerű a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kitölteni.

Az adóhatóság arról is informál, hogy a bevallás kitöltésekor nyilatkozni kell a gyerekekről, azaz az eltartottakról, kedvezményezett eltartottakról, közös igénybevétel, megosztás esetén pedig ennek tényéről. A NAV figyelmeztet rá, hogy ha bevallási tervezet már tartalmazza ezeket az adatokat, célszerű azokat ellenőrizni.

A másik, a jogszerű családi kedvezmény kiszámítását segítő kalkulátorral meghatározható az év közben jogszerűen és jogosulatlanul igénybe vett családi járulékkedvezmény összege.

A kalkulátorok használatát a sorok mellett elhelyezett súgóikonok segítik.