Bíróságon támadja a Fertő tavi nagyberuházást a Greenpeace

2021.04.28. 12:57

A Greenpeace bírósághoz fordul, hogy megállítsa az „esztelen természetpusztítást” a Fertő tónál.

A környezetvédelmi szervezet a kormányhivatal legutóbbi határozatának visszavonását, illetve megsemmisítését követeli.

A most megtámadott döntés értelmében a beruházó ugyanis tovább folytathatja a Natura 2000 területen, a védendő tóparton az „élővilág tönkretételét” – olvasható a zöld szervezet honlapján közzétett közleményben. A kormányhivatal határozata a Greenpeace szerint sérti az alaptörvényt, a természet védelméről szóló törvényt, a Natura 2000 területekről, illetve a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendeleteket is.

Kapcsolódó

Környezetvédelmi területen dübörögnek a Mészáros-cég kamionjai

Négycsillagos szálloda, kikötő, teniszpálya épülne a Fertő tó partján.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi területen, mintegy 60 hektáron tervez egy olyan megaberuházást, ahol 13,6 hektárt építene be épületekkel és utakkal. Az állam által finanszírozott beruházás tartalmaz fedett sportkomplexumot, apartmanházat, 100 szobás, 4 csillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását garantáló kikötőt – írta a Greenpeace. 

A környezetvédelmi szervezet szerint mivel a beruházást kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánították, a civilek nem tudtak időben hozzáférni a beruházás konkrét adataihoz, „azokat csak nagy késéssel, rendkívül nehezen, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárásával lehetett megszerezni”. Ezért az akkori határozat ellen érdemben fellépni már nem lehetett.

Most a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a korábbi határozat módosítását kérte, hogy a kotrást, parti szakaszokat átalakító tevékenységét a beruházó ne csak a téli időszakban, hanem egész évben, folyamatosan végezhesse. A kormányhivatal a cég módosításának részben helyt adott: a Zrt. által megtett „intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.”– jelezte a Greenpeace.