Navracsics Tibor Brüsszelben próbálta menteni a helyzetet, mégis kellene a kiszervezett egyetemeknek szánt EU-s pénz

2021.04.29. 21:45

Brüsszelbe ment Navracsics Tibor. Személyesen lobbizott az Európai Bizottság tagjainál azért, hogy az EU akkor is adjon pénzt az egyetemekre, ha azok már nem a magyar állam tulajdonában állnak – írja a 444. 

Az Orbán-kormány a napokban szavazta meg a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló előterjesztésről, és több egyetem alapítványi formára történő átalakítását, a portál információi szerint pedig a találkozóra azért volt szükség, mert az Európai Bizottságnak fenntartásai vannak a magyar pénzköltési tervekkel, az Orbán-kormány most megpróbálná tisztázni a helyzetet. Állítólag az ügyben további egyeztetések várhatóak, valószínűleg a vitatott kérdésben nem sikerült megegyezni.

A vitatott tételek között szerepelt az egyetemek fejlesztésére szánt mintegy 1100 milliárd forint (ez a terv még abból indult ki, hogy 5800 milliárdot lehet szétosztani, azóta kiderült, hogy egyelőre csak 2500-at). A magyar kormány kész lenne ezt az egyetemfejlesztési csomagot meghúzni, hogy más célokra (vasúti felújítások, orvosok fizetése, kórházépítés) könnyen behúzhassa a maradékot. 

Ám közben a magyar kormány próbálna megmenteni minél többet az egyetemi tervekből is, hiszen jórészt erre a pénzre számítottak, amikor többlettámogatást ígérve győzködték az egyetemek vezetését, hogy fogadják el az alapítványi átalakítást.

A pénzköltési tervet lehet, hogy csak májusban adja le a magyar kormány. Amúgy Magyarországnak összesen 5800 milliárd forint járna a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére. De múlt pénteken Orbán Viktor azt közölte, hogy a keretnek csak a vissza nem térítendő észére (2500 milliárd) tartana igényt.