Nyitva van az online időpontfoglaló az oltásra, itt van, hogy kit mivel lehet oltani

D ATI20210312015
2021.05.04. 21:26

A még beoltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni a kórházi oltópontokra – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon kedden.

A kormányzati portál tájékoztatása szerint jelenleg Sinopharm- és AstraZeneca-oltásra lehet időpontot foglalni, illetve azok a regisztráltak, akik erről a Vakcinainfótól SMS-t kapnak, már Szputnyik V oltásra is tudnak jelentkezni a május 6. és 11. közötti időszakra.

A Magyarországon használt vakcinák mindegyike hatásos és véd a megbetegedés ellen. A kórházi oltópontokon minden vakcinából annyit tudnak felkínálni, amennyi épp rendelkezésre áll. Kiemelték azonban, hogy nincs Pfizer-vakcina, így a

Pfizerre az időpontok elfogytak, Modernára egy sem volt.

A kedden érkezett Pfizer-szállítmány egyik részét második körös oltásokra kell felhasználni, másik részéből pedig a 16–18 évesek beoltását kezdik meg, mert a korosztály oltására csak ez a vakcina rendelkezik engedéllyel.

Ennek ellenére kiemelték, hogy az eredményes vakcinabeszerzéseknek köszönhetően

már nem a vakcinamennyiségen múlik, ki mikor kapja meg az oltást.

Az oltási program további felgyorsítása érdekében minden regisztrált számára elérhető vált az online időpontfoglaló a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu oldalon. Hozzátették: az időpontfoglalót csak az érvényesített regisztrációval rendelkezők tudják használni, akiknek már ellenőrizték az adatait. Akik még nem regisztráltak, ezt a vakcinainfo.gov.hu honlapon tehetik meg.

Az időpontfoglalóba a tajszám és a születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Itt kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor, melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Hangsúlyozták:

mindenki csak egy foglalást tehet saját részre, ami nem módosítható, és mindenki ugyanott kapja meg a második oltást is, ahol az elsőt.

Az időpontfoglalásról visszaigazoló e-mailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető e-mailt is kapnak a regisztráltak.

Azt kérték, aki szeretne oltást kapni, mielőbb foglalja le az időpontot, és akkor pontosan jelenjen meg. Az oltásra személyi igazolványt, tajkártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, valamint lehetőleg a kinyomtatott foglalás-visszaigazolást is vinni kell.

Közölték: időpontot csak azok foglalhatnak, akik még egyáltalán nem kaptak oltást; akiknek már beadták az első oltást, azok a másodikhoz is ugyanott jutnak hozzá. Akik már foglaltak időpontot, de a háziorvosuk is hívja őket oltásra, azoknak jelezniük kell, hogy már van időpontjuk, hogy a háziorvos másnak is felajánlhassa a vakcinát.

Ha valaki a lefoglalt időpontban nem tud megjelenni, akkor is jogosult marad az oltásra a későbbiekben. Hozzátették: a hatósági házi karanténban levők nem mehetnek oltásra.

Jó, de kit mivel lehet oltani?

  • A krónikus betegek az AstraZeneca-vakcina alkalmazási előírása szerint olthatók be.
  • A Sinopharm-vakcina az egyensúlyban tartott, megfelelően kezelt krónikus betegeknek adható.
  • A Szputnyik V vakcinát pedig bizonyos, az alkalmazási előírásban rögzített kockázati krónikus betegeknek nem adják.
  • A várandósok Pfizer- vagy Moderna-vakcinát kaphatnak, de ezekből most nincs. 

Az aktív betegek nem olthatók be, így ők most nem tudnak időpontot foglalni.

Már azok beoltására is van lehetőség, akik három hónapon belül estek át a fertőzésen, az olthatóságról minden esetben az oltó orvos dönt.

(Borítókép:  A kínai Sinopharm és svéd–brit AstraZeneca koronavírus elleni vakcinái egy háziorvos rendelőjében 2021. március 12-én.  Fotó: Balázs Attila / MTI)  • Hírek
  • Csok