Nem Dobrev Klára, hanem ismeretlen tettes ellen nyomoznak Altus-ügyben

DMOHA20200221002
2021.05.05. 19:51 Módosítva: 2021.05.05. 19:51
Cáfolta a Legfőbb Ügyészség, hogy nyomoznának a DK miniszterelnök-jelöltje ellen. Budai Gyula szerint Dobrev Klára bűncselekményt követett el, amikor hitelt kölcsönzött Czeglédy Csabának.

Budai Gyula kedden azt állította, hogy Dobrev Klára után nyomoz a rendőrség. Ezt nemsokkal azután tette, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa bejelentette, hogy a párt miniszterelnök-jelöltjeként indul. Ezt Dobrev Klára sem hagyta szó nélkül. A politikus azt írta a Facebookon, tudta, hogy „beindul az államgépezet”, és szerinte azért, mert félnek tőle. 

Közben szerdán az ügyészség kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy semmilyen intézkedést nem tettek Dobrev Klárát érintően. Hozzátették azonban azt, hogy a Budai Gyula által firtatott Altus-ügyben valóban folyik tartozás fedezete elvonásának bűntette miatt nyomozás, de ismeretlen tettes ellen.

A történet szála 2017 márciusáig nyúlik vissza, amikor Dobrev Klára az Altus Portfólió Kft. nevében 35 millió forint kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki akkor a Humán Operátor Zrt.-t irányította. A csavar az egészben, hogy a pénzt nem direkt ennek a cégnek utalta, hanem egy, az annak a tulajdonában lévő Humán Operátor Service Kft.-nak.

Czeglédy Csaba cége ellen azonban már 2017 januárjában végrehajtási eljárás folyt. Míg végül a bírósági végrehajtó február 21-én zárolta a Humán Operátor  számláit. Erre azért volt szükség, hogy a kölcsönszerződésben szereplő 35 milliót egy másik bankszámlára utalják.

Az Altus amúgy 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást kapott, és négy alkalommal kötött kölcsönszerződést Czeglédy cégével, közel 400 millió forint értékben. A kölcsönszerződést az Altus részéről Dobrev, míg a Humán Operátor részéről Czeglédy írta alá. Budai szerint 

teljesen egyértelmű, hogy azért történt a kölcsön összegének, a 35 millió forintnak egy másik kft. bankszámlájára történő utalása, hogy a Bírósági végrehajtó ne tudjon végrehajtást foganatosítani a Humán Operátor Zrt.-vel szemben. A fenti kölcsönszerződéssel kapcsolatban Dobrev Klárát 2017. november 24-én már meghallgatta a NAV, de akkor ő Czeglédy Csabára és a könyvelőjére fogta a 35 millió forintos kölcsönösszeg más cég számlájára történő utalást. Dobrev Klára bármit is mond, ez a jogügylet felveti a tartozás fedezetének elvonása bűntettét és ő, mármint Dobrev Klára a szerződés aláírójaként felelősséggel tartozik a szerződésben foglaltak miatt

Legutóbb amúgy 15 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank az Altust jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt.

Az ügyben kerestük Dobrev Klárát, de a DK miniszterelnök-jelöltje még nem reagált megkeresésünkre. Amennyiben ez megtörténik, cikkünket frissítjük. 

Mi az a tartozás fedezetének elvonása?

Ugyanakkor megkérdeztünk egy büntetőjogászt is arról, hogy mit jelent pontosan a tartozás fedezetének elvonása bűntett. Molnárfi István azt mondta az Indexnek, hogy ez egy

nehezen bizonyítható bűncselekmény. 

Mint mondta, egy piacgazdaságban a hitelezők úgy fektetnek be egy-egy területen, hogy közben biztonságot, biztosítékot is keresnek a befektetéseikre, ilyen lehet egy vagyontárgy, amelyet a tartozás fedezeteként ajánlanak fel.

Azt leszögezte, hogy az adósnak és a hitelezőnek írásbeli szerződést kell kötniük, és fontos, hogy azt miként fogalmazzák meg, mert könnyen lehet, hogy már a szerződés megkötésekor megtévesztették a hitelezőt. A szakértő szerint már az is bűncselekmény, ha valaki a fedezetként felajánlott vagyont eltitkolja. 

(Borítókép:  Dobrev Klára konferencián a budapesti Európa Pontban 2020. február 21-én.  Fotó: Mohai Balázs / Index)