Kerékpár-turisztikai paradicsom épül a Fertő tó térségében

hidegség kerékpáros pihenő
2021.05.10. 10:44
Magyarország többi nagy tavának környékén az idegenforgalmi szezonban néha már ki lehet tenni a megtelt táblát. A Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térség szakemberei az erős osztrák konkurencia szomszédságában a szolgáltatók kerékpárosbarát érzékenyítését is feladatuknak tekintik.

Igaz ugyan, hogy a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt határátlépési korlátozások jelenleg ellehetetlenítik a Fertő tó körbebiciklizését, de a tavat körbefutó bicikliúton kívül a térségben számos további túraútvonal-ajánlata van a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségnek (MAKETUSZ) – tudta meg az Index a szervezet elnökétől, Benyó Balázstól.

Rohamosan fejlődik ugyanis a régió kerékpár-turisztikai infrastruktúrája és ezzel együtt a vonzereje, aminek legutóbbi ékes példája, hogy az elmúlt héten újabb kerékpáros pihenőhelyek átadása történt meg „A kerékpáros turizmus fejlesztése a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben” elnevezésű projekt részeként.

Arra a felvetésre, hogy a kerékpáros turisták – különösen a fővárosból érkezők – célpontként jellemzően még mindig elsősorban a Velencei-tavat, a Tisza-tavat és a Balatont választják, Benyó Balázs elmondta, hogy az említett vidékek népszerűségéhez a Fertő tó térsége is felzárkózik, és a régiót a MAKETUSZ is jó szívvel ajánlja, hiszen a túrabringás szervezet fontos törekvése, hogy országosan egyre több népszerű kerékpáros turisztikai desztinációt alakítsanak ki, mert az említett népszerű területeken egy-egy szép hétvégi napon gyakorlatilag ki lehet tenni a „Megtelt!” táblát, vagyis a velencei és a balatoni biciklizés sokszor már nem képes biztosítani a szabadidős sportolás felszabadult élményét, mert egyre több figyelmet kell fordítani a szűk úton hömpölygő forgalomra, illetve ebből adódóan a kerékpáros balesetek elkerülésére.

A Fertő tó környéke pedig igaz, hogy távol esik a fővárostól, de látványosság és természeti szépség tekintetében úgyszintén Magyarország szerencsés vidékei közé sorolható

– hangsúlyozza Benyó Balázs, hozzátéve, hogy az említett fejlesztési projekt keretében is nagy hangsúlyt fordítottak a kerékpáros utak infrastrukturális fejlesztésére és a térség vonzerejének növelésére, aminek jegyében 15 szebbnél szebb kerékpáros útvonalat gyűjtöttek össze, ezek térképeit és információgazdag leírását hamarosan megjelentetik a honlapjukon. Ezek között az utak között egyaránt akadnak hosszabbak, rövidebbek, jelentősebb szintkülönbségűek, kisebb lejtésűek, vagyis nehezebben, illetve könnyebben teljesíthetőek.

Benyó Balázs a kerékpárosbarát szolgáltatói magatartás előmozdítását is kiemelten fontosnak tartja a biciklis útvonalak mentén. Mint mondja, ebben a tekintetben Magyarországnak fel kell zárkóznia, hiszen Európa-szerte jól bevált módszerek működnek, és a Fertő tó környékét olyan erős vetélytárs szomszédságában kell vonzóvá tenni, mint Ausztria. Ezt felismerve a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési projekt keretében felkeresik a környék szolgáltatóit, és egy előre kidolgozott kerékpárosbarát feltételrendszer alapján felajánlják nekik, hogy megjelentetik őket a készülő kerékpár-turisztikai portáljukon, amennyiben eleget tesznek az elvárásaiknak. A gyűjtésben szerepelnek majd kerékpárkölcsönzők, elektromos rásegítésű kerékpárok töltőállomásai, illetve olyan vendéglátó- és szálláshelyek, ahol biztonságos tárolást és rálátást tudnak biztosítani a nagy értékű biciklivel érkezők járműveire. Magyarországon ugyanis nagy szükség van még a szolgáltatók érzékenyítésére abban a tekintetben, hogy a kerékpáros turisták mit igényelnek.

Projektbemutató

A projekt neve: A kerékpáros turizmus fejlesztése a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben

A projekt céljai: A projekt átfogó célja a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség teljes területén a kerékpáros turizmus élénkítése. Ezt a kerékpáros turisták igényeit kiszolgáló kerékpárosbarát szolgáltatásfejlesztések megvalósításával kívánjuk elérni. A komplex módon megtervezett szolgáltatásfejlesztések turisztikai vonzerőképességét tovább erősíti, hogy a fejlesztési helyszínek több esetben kiemelt örökséghelyszínek. A program által létrejövő turisztikai élménykínálathoz szervezetfejlesztési elképzelésekkel biztosítanánk a hosszú távú fenntarthatóságot.

Projektelemek:

  • Sopron–Fertőrákos kerékpárút felújítása.
  • Fertőrákos, Patak sor útburkolat-felújítás, kerékpáros infrastruktúra kialakítása.
  • Fertőújlak, Fő utca útburkolat-felújítás, kerékpáros infrastruktúra kialakítása.
  • Fertődön kerékpáros információs és túraközpont kialakítása, mely több funkció betöltésére is alkalmassá válik, családok és mozgásukban korlátozottak számára is elérhető eszközparkot biztosít.
  • Kerékpáros megállópontok létesítése összesen 17 helyszínen: Sopron, Fertőrákos, Fertőboz, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőd, Sarród, Sopronhorpács, Zsira, Röjtökmuzsaj és Bük.
  • Forgalomszámlálók telepítése 3 helyszínen.
  • Kerékpárosbarát szolgáltatásfejlesztéshez szükséges eszközök beszerzése.

(Borítókép:  Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő  Nonprofit Zrt. )