Müller Cecília: Igazolt hiányzásnak számít, ha valaki tanóra alatt megy beoltatni magát

cili

Egyik vakcina sem nyújt 100 százalékos védettséget a koronavírus ellen, illetve vannak olyanok is, akiknek az immunrendszere nem válaszol kellőképpen az oltóanyagra. Őket a nyájimmunitás fogja megvédeni – jelentette ki Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos ismertette a napi fertőzöttségi adatokat, és emlékeztetett, ma a 16–18 éves regisztráltak online időpontot foglalhatnak az eeszt.gov.hu oldalon. Az eredetileg jogosult 197 ezer fiatalból 84 ezren éltek a regisztráció lehetőségével, ami azt jelenti, hogy ők szerdáig foglalhatnak időpontot, ugyanis csütörtöktől már oltják őket. A kampány jövő keddig tart, a fiatalokat a Pfizer-vakcinával oltják, amihez kell szülői hozzájáruló nyilatkozat, tajkártya és személyi igazolvány is.

Ha valaki olyan időpontot tud foglalni magának, ami tanórára esik, igazolt hiányzásnak fog számítani.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a járványhelyzet alakulása egyre kedvezőbb, a gyógyultak száma háromszorosa az aktív fertőzöttekének. Kórházban 3384-en vannak, és 394-en lélegeztetőgépre szorulnak. Utóbbiak állapota a lehető legsúlyosabb, ezért Müller Cecília arra kért, hogy oltassa be magát, aki még nem tette meg. A 18 év felettiek a Sinopharm-, a Szputnyik, és az AstraZeneca-vakcináival oltathatnak.

Újabb lendületet kaphat az oltási kampány 

A beoltott lakosság aránya elérte a 44 százalékot, és bár a védőoltások beadása múlt héten lassabban haladt, most újabb lendületet kaphat a kampány – fogalmazott az országos tiszti főorvos. Müller Cecília a Janssen-vakcináról azt mondta, hatásos és biztonságos, ezért az oltóbuszokon kívül a háziorvosoknak is küldenek belőle. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 19 ezer adagot kap 1900 praxis. Ennek előnye, hogy csak egyetlen oltást kell beadni. A bizonytalanokat arra kérte, hogy vegyék észre, hogy sok-sok százmillió ember beoltása megtörtént már világszerte a különböző vakcinákkal, és

ez jelenti a járványból kivezető utat.

Megemlítette azt is, hogy miután alaposan megvizsgálta, a WHO pénteken jóváhagyta és javasolta, hogy a Sinopharm-vakcinát vegyék fel az államok a 18 éven felettiek oltására. Az országos tiszti főorvos úgy látja, ez megerősítette a magyar hatóságokat abban, hogy a Sinopharm-oltóanyaggal kapcsolatban jó döntést hoztak.

A keleti vakcinák biztonságosak és hatásosak

Kiemelte, Magyarországnak olyan kiváló szakemberei vannak, hogy idejekorán el tudták kezdeni az oltásokat immár hatféle vakcinával. Hangsúlyozta, hogy a járványügyi biztonság területén Magyarország kiemelkedő helyzetben van, BSL4-es szintű laboratóriumot működtet az ország, amit szeretnének kibővíteni és fejleszteni a kor megfelelő technikai vívmányaival.

Müller Cecília emlékeztetett korábbi kollégáira, akik sokat tettek az ország kiemelkedő helyzetéért járványügyi szempontból. Kiemelte, hogy rendkívül büszke arra, hogy az NNK és a Nébih laboratóriumaiban dolgozók vizsgálatai már hónapokkal ezelőtt arra jutottak, hogy a keleti vakcinák is hatásosak és biztonságosak. Megjegyezte, örül, hogy a szlovákoknak is tudott segíteni Magyarország ezen vakcinák vizsgálatával, majd néhány szóban megköszönte még a mentők 73. születésnapján az áldozatos munkát, amit eddig elvégeztek. 

Csak 1956 volt ekkora kihívás

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az Országos Mentőszolgálat 73. születésnapja alkalmából néhány levélrészletet olvasott fel, amely a mentőkhöz érkezett munkájuk köszöneteként. Mint mondta, sok ezer hasonló levelet kapnak.

A főigazgató elmondta, csak a világháborúk és az 1956-os forradalom és szabadságharc állította a mostanihoz hasonló kihívás elé a mentőket. A járványhelyzet komoly szervezési kihívást jelentett, de mint mondta, logisztikai szervezetként ezzel is megbirkóztak, a mai napig több mint 160 ezer ferzőzésgyanús személynek nyújtottak segítséget, és több mint 1,2 millió járványügyi mintavételt végeztek az önkéntesek segítségével.

A nagy terhelés ellenére 2020-ban sem tört meg a kiérkezés sebességének trendje. A bajtársak testi és lelki egészségére emellett a legnagyobb odafigyeléssel vigyáztak és vigyáznak, így a legrosszabb időszakban is csupán két és fél százalék volt a fertőzöttség a mentősök körében. Ma ez az oltások segítségével minimális.

Csató Gábor köszönetet mondott mindenkinek, akik az elmúlt időszakban a mentőket segítették. Közölte, az elvégzett munkára büszkének lehet lenni, de „aktívan kell dolgozni” a továbbiakban is.

Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának helyettes vezetője elmondta, a maszkviselést 1490-en hagyták figyelmen kívül a hétvégén, összesen 363-an szegték meg a kijárási tilalmat. Még péntek hajnalban egy budapesti belvárosi csendháborítás miatt tettek jelentést a rendőrségen. A járőrök 17 külföldi állampolgárt találtak a helyszínen, szabálysértési eljárást indítottak ellenük. A szervező felelősségét külön eljárásban vizsgálják. A VII. kerületben zenés születésnapi magánrendezvényt tartottak egy szórakozóhelyen. Vasárnap hajnalban az V. kerületben 31 ember ellen csendháborítás miatt intézkedtek.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. május 10-én. Fotó Médiaklikk / M1)  • Hírek
  • Csok