Kétmilliárdért veheti meg az állam a Batthyány-család történelmi okleveleit

2021.05.12. 13:28

Veronika Batthyany-Strattmann, Batthyany Ferenc és Batthyány Ádám tulajdonában állnak a magyar történelem szempontjából rendkívül fontos oklevelek, amelyektől a család 5,6 millió euróért, vagyis átszámítva mintegy kétmilliárd forintért válna meg. A magyar államot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) képviseli a tárgyalásokon – számol be a 24.hu.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben már hozzáférhetők az eljárás során keletkezett okiratok. Arról még nem tudni, hogy az MNV elfogadta-e a Batthyány-család ajánlatát.

Az oklevelek egyik legfontosabb része a Heimiana, amely a mohácsi vész előtti iratokat foglal magában. Ilyen iratokból nagyon kevés maradt fent.

A Memorabilia a családi iratok gyűjteménye, amit még a XVIII. században állítottak össze. A Majoratus a hitbizományi birtokok iratait tartalmazza, az Acta Aniqua pedig a Batthyány-családot közvetlenül érintő dokumentumok összerendezett változata.

Mind a négy gyűjtemény fontos történelmi emlék, összerendezésüket a XVIII. században végezték el. A Heimiana 141 oklevelet, a Memorabilia 297 oklevelet, az Acta Antiqua 48 oklevelet, a Majorátus két oklevelet tartalmaz, további 32 oklevélen pedig nem található régi jelzet.

Az első felelős miniszterelnököt is adó Batthyány-család ősi família. Legelső ismert ősük, Kővágóörsi György esztergomi várnagy még Luxemburgi Zsigmond királytól kapta birtokul a Fejér megyei Battyánt, innen ered család neve. A család levéltárát a XVIII. századtól őrizték Körmenden, de a második világháború végén a gyűjtemény súlyos károkat szenvedett. A megmaradt anyag jelentős részét az ötvenes években Budapestre, az Országos Levéltárba vitték, ahol azonban 1956-ban elégett. A fennmaradó rész családi tulajdonban maradt, ennek tulajdonjogát venné meg az államot képviselve az MNV Zrt.