Hivatalosan is elindult Áder János és Herczegh Anita Covid-árvákat segítő alapítványa

STA9349
2021.05.12. 14:37 Módosítva: 2021.05.12. 14:37
Több mint 800 gyerek lett árva vagy félárva Magyarországon a járvány miatt. A Covid-árvák megsegítésére hozták létre a Regőczi István Alapítványt, amin keresztül mától lehet támogatni a gyerekeket és a csonka családokat. Nem csak anyagi segítség jöhet.

A koronavírus következtében a legutóbbi rendelkezésre álló adat szerint Magyarországon több mint 800 gyerek veszítette el édesanyját vagy édesapját, ők árván vagy félárván maradtak.

Herczegh Anita, Áder János felesége a Covid-árvák megsegítésére hívta életre a Regőczi István Alapítványt, amelynek elindulását családja 5 millió forinttal támogatta, mert hiszi, hogy az alapítványnak az elején van szüksége egy nagy lendületre. A számlaszám sokáig nem volt ismert, mert az alapítvány bejegyzés alatt állt, az elhúzódás oka főleg a névhasználat tisztázása volt. Erről a köztársasági elnök felesége az Index Sunday Brunch podcastjában beszélt, elmondva azt is, hogy családja ugyan közvetlenül nem veszített el családtagot a Covidban, de számos olyan megrázó történet fültanúja volt, amely az alapítvány létrehozására ösztönözte.

Regőczi Istvánt azért választották névadónak, mert példaképként tekintenek a néhai lelkészre, aki életét az árvák megsegítésének szentelte. A podcastban Áder János felesége azt is elmondta, hogy mindenre nyitottak, amiben csak segíthetnek a bajba jutott családokon. Céljuk pedig az, hogy Covid-árvákat addig támogassák, amíg a saját útjukra nem lépnek – így akár 20 éves korukig is tarthat a segítségadás.

Az ölelést és a szülői szeretetet ugyan nem tudjuk pótolni, de az odafigyelést, a gondoskodást, amennyire lehet, megpróbáljuk. 

– mondta beszélgetős műsorunkban, hozzátéve, hogy az alapítvány keretei között tervezik, hogy a gyermekeknek sportolási lehetőséget, ösztöndíjat, pszichológiai támogatást, illetve az özvegyek számára jogi segítséget biztosítanak, például a gyámügyek vagy a hagyatéki eljárás intézését segítendő.

Áder János felesége 5 millió forintot különített el a célra magánvagyonából, amit a Regőczi-alapítvány felhasználhat. Példáját mások is követték, sőt, már önmagában a hír felröppenése is olyan összefogást hozott, ami mellé ellenzéki és kormánypárti politikusok egyaránt felsorakoztak. Ezt Herczegh Anita örömmel nyugtázta, mert ennek, ahogy ő fogalmaz: országos összefogásnak kell lennie, a Covid ugyanis nem válogat.

Az alapítvány létrejötte előtt a felajánlások részben pénzbeliek voltak, de ígéret érkezett egy koncert bevételének felajánlására, emellett volt olyan is, aki már konkrét örökbefogadási szándékot, nyaraltatást, pszichológiai segítségnyújtást is jelzett – mondta el az Indexnek korábban Herczegh Anita.

Áder János a mai napon rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Sándor-palota tükörtermében, hosszú idő után nem online formában. A köztársasági elnök elmondta, a Covid-árvák megsegítésére megálmodott alapítvány bírósági bejegyzése a tegnapi napon megtörtént, és az alapvető technikai feltételek rendelkezésre állnak: A Regőczi István Alapítvány megkezdte működését.

Beszámolt továbbá arról is, hogy a számok emelkedtek, immár a korábbi 600-as számmal ellentétben közel 800 gyermekről, és több mint 500 családról tudnak, ahol a koronavírus miatt árván vagy félárván maradtak a gyermekek. Áder János hangsúlyozta, hogy a segítségnyújtás mellett azon is dolgoznak, hogy minél több rászoruló családról szerezhessenek tudomást, és kidolgozhassák, nekik milyen jellegű támogatásra van szükségük pontosan.

A Regőczi István Alapítvány bankszámlaszáma:

11705084-21448492 

(Borítókép: Sóki Tamás / Index)