Soltész Miklós: A templomfelújítási program hozzájárul a gazdaság újraindításához is

2021.05.12. 15:08

A magyar templomfelújítási program révén egyúttal városok, térségek is megújulnak, így ezek a beruházások hozzájárulnak a gazdaság újraindításához – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán egy ajkai sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós közölte, a programban összesen 1800 templom újul meg, melyek közül 1400 magyarországi, 400 pedig határon túli magyar lakta településeken van. Veszprém megyében 96 templom újul meg összesen 1,3 milliárd forintból.

Szerinte a támogatások egyértelmű alátámasztást nyertek, hiszen a magyar emberek 80 százaléka a kereszténységet, a hitet és az elődeink által ránk hagyott keresztény kultúrát értéknek tekinti.

Soltész Miklós hangsúlyozta, fontos, hogy az ígéretek valóra váljanak, példaként említve az ősszel megépítendő katolikus óvodát és a már megvalósult iskolai fejlesztést.

Az Ajka térségében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófára utalva azt hangsúlyozta, hogy azoknak az embereknek, akik hozzájutottak egy olyan létesítményhez, melynek a köz javát kellett volna szolgálni, kötelességük lett volna, hogy betartsák a vállalásaikat a közösség felé - akár a környezetvédelmi előírások tekintetében is -, és akkor a katasztrófa nem következett volna be.

Fenyvesi Zoltán, Tapolca és térsége fideszes országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy 22 templom újul meg 303 millió forintból a választókerületben.

Kovács Zoltán, Pápa és térsége fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: számos kistelepülés létezik a választókerületben, amely önerőből nem lenne képes megújítani az épített örökséget. A térségben 33 templom újult meg 487 millió forintból, valamint 8 kereszt egyenként 650 ezer forintból - ismertette.

Ovádi Péter, Veszprém és térsége fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Veszprém és a térség Európa kulturális fővárosa pályázatában nagy hangsúlyt kapott a történelmi múlt. Ennek égisze alatt 40 milliárd forintból megújul a veszprémi vár épületegyüttese, emellett 142 millió forint értékben újulnak meg templomok.