Közel tízmilliárd forint értékben ajándékozhatott el lélegeztetőgépeket az Orbán-kormány

2021.05.13. 10:03

Februárig összesen 380 lélegeztetőgépet ajándékozott el az Orbán-kormány – derül ki egy hivatalos adatokat rögzítő listából, amelyet a hvg.hu szerzett meg.

E szerint a legtöbb gép Csehországba, Szerbiába és Ukrajnába ment, előbbibe 150, utóbbi kettőbe összesen 100-100, jóllehet itt a határon túli magyar régiók is részesültek az adományokból, 50-et például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttattak el Ukrajnába, a másik 50-et pedig az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ Jótékonysági Alapítvány kapta. Szerbiában a Vajdasági Klinikai Központ kapta a lélegeztetőgépeket.

A hivatalos adatokban szerepel még húsz lélegeztetőgép a Kirgiz Köztársaság számára, tíz pedig a Galántai Szent Lukács Kórház és Rendelőintézetnek címezve, Szlovákiába.

A számítás szerint az elajándékozott gépek összértéke 7,9 milliárd forint, egy gép átlagára pedig 20,7 millió forint volt.

Az adatok némileg különböznek azoktól a számoktól, amelyekről az RTL Klub Híradó számolt be a múlt héten, főként amiatt, mert február óta is történtek ajándékozások. E szerint a lélegeztetőgépekből 27 került a Felvidékre, 50 Kárpátaljára, illetve 100 a Vajdaságba. Csehországba 150-et, Bosznia-Hercegovinába 30-at, Libanonba 20-at, Kirgizisztánba szintén 20-at, Ugandába 18-at, Jordániába pedig tízet adományozott a kormány. Ez összesen 425 lélegeztetőgép.

Mivel azonban ebből az összesítésből lemaradt az Ukrajnába juttatott gépek fele, a két listát egybevetve a teljes szám 475.

Ebben az esetben az elajándékozott lélegeztetőgépek összértéke a tízmilliárd forintot is megközelítheti. Persze van miből adakozni, ugyanis a kormány korábban mintegy 16 ezer gépet vásárolt, nem kevesebb mint 300 milliárd forint értékben.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön