18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A gyerek bizalmával él vissza a pedofil

2021.05.16. 15:03

A pedofília komplex orvosi és jogi kérdés, jogilag az ivaréretlen gyermekkel létesített, szexuális jellegű kapcsolat minősül pedofíliának. Az orvosi pedofil általában nem is jut el a szexuális kapcsolat létesítéséig. Simogat, cukros bácsiként a gyermek közelébe férkőzik. Ezt gyógyítani nem lehet, csak egy időre tünetmentessé tenni – mondta a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában Tamási Erzsébet pszichológus.

Czeizel Endrének volt egy fiatal, orvosi pedofil páciense, akit nagyon súlyos mellékhatású kémiai gyógyszerekkel kezelt. Szünetet is kellett tartani két kúra között, mert nem bírta a szervezete a tortúrát. Végül a páciens az öngyilkosságba menekült. Nem bírta tovább szedni a gyógyszereket, de börtönbe sem akart vonulni.

Akik idősebb gyermekekhez kifejezetten szexuális szándékkal közelítenek, ők jogi szempontból pedofilnak minősülő elkövetők. Közülük is a legveszélyesebbek a szadisták, akik még fájdalmat is okoznak az áldozataiknak.

Szerencsére belőlük van a legkevesebb, de belőlük egy is sok

– mondta el a szakember.

A gyermekek egészséges szexuális fejlődésére nézve az internet komoly problémát jelent – mutatott rá a pszichológus. Ráadásul jogilag hiába nagykorú valaki 18 évesen, amikor agyilag 22 évesen érik felnőtt szintre egy fiatal.

A gyereket veszélyezteti az intim kapcsolat, ha valaki a környezetéből visszaél a bizalmával. A gyerek ne a kortársaitól, a tévéből, az internetről szerezzen be információkat a nemiségről, hanem a szüleitől – figyelmeztet a szakember.

A covidos időszak alatt, amikor a szülők otthon voltak a gyerekekkel, a legtöbb családnál negatív élményeket eredményezett a túl sok együtt töltött idő. Egyébiránt nem az idő mennyisége, hanem a gyermekekkel töltött idő intenzitása a lényeges. A felvilágosítás is beletartozik ebbe a körbe, hogy az intenzíven eltöltött idő hasznossá váljon a gyerekeknek – mondta el Tamási Erzsébet.

Hazánkban 2018 óta a pedofil bűncselekmények nem évülhetnek el, akár húsz év börtönt is kaphat, aki 12 éves kor alatti gyermeket molesztál.