Kemény csörtékkel indult ma a parlament

DSZZS20210517001
2021.05.17. 16:01
A Párbeszéd szerint jóvátételre van szükség az ország újraegyesítéséhez, a DK úgy véli, az új világ tolvaja a kormány, míg az MSZP szerint a Fidesz élősködő politikát folytat. Összefoglalónk.

Ötnapos üléssel folytatja munkáját a parlament. A hétfői ülés napirend előtti felszólalásokkal indult. Kemény csörtékkel indult a hét. Jakab Péter annyira elragadtatta magát, hogy Kövér László kikapcsolta a mikrofonját.

Párbeszéd: jóvátétel és az ország újraegyesítése kell

Elsőként Tordai Bence szólalt fel, aki arról beszélt, hogy 2021. május 15-e a vég kezdete az Orbán-rezsim számára. A politikus szerint az Orbán-kormány folyamatosan harcol és össze akarja ugrasztani az embereket, de véleménye szerint Magyarország már unja az urizálást és a lopást is.

Tordai szerint Karácsony már bizonyított: le tudja győzni a hatalom emberét, és ezt újra meg fogja tenni. Tordai szerint a kormány érzi a bukását, kezdhet csomagolni, nem egyszeri hotellakó módjára, hanem úgy, hogy viszik az ágyat, az asztalt és a tévét is magukkal. 

Tordai felszólalására Orbán Balázs reagált, aki a járvány harmadik hullámáról beszélt, mivel Orbán szerint a baloldal nem foglalkozik az emberek mindennapját érintő problémákkal, ezért megteszi helyettük. Orbán azt hangsúlyozta, hogy Karácsony nem más, mint Gyurcsány embere.

Szerinte az is probléma, hogy Karácsony mind a nyelvvizsgájáról, mind a tudományos fokozatával kapcsolatban hazudott. Hozzátette: Karácsony indulásával a budapestiek elvesztettek egy főpolgármestert, mert csak politikai ugródeszkaként tekint erre a pozícióra.

LMP: a közérdeknek újra meg kell előznie a magánérdeket

Ungár Péter az előválasztásról beszélt. A politikus azt emelte ki, hogy a közös ellenzék a többség érdekében kormányozna. Rétvári Bence úgy válaszolt Ungárnak, hogy az ellenzék megint Gyurcsány hatalmát akarja előmozdítani.

Rétvári ugyanakkor azt is mondta, hogy Karácsony Gergely 99-es szlogenje „New Yorkból érkezett”. Ki hiszi el, hogy a világ leggazdagabbjai közé tartozó Soros György igényeit teljes mértékben kiszolgáló magyarországi baloldal majd az emberek érdekében fog kormányozni? – tette fel a kérdést.

DK: az új világ tolvaja a kormány

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy nem lát egyetlen államférfit sem a kormánypárti frakcióban. Gyurcsány azt mondta, azokért szól, akik nem tudják képviseltetni önmagukat: a jövő Magyarországáért szeretnék szólni – jelentette ki.  Nem a következő kabinet, hanem a következő korosztályok mozgásterét szűkíti a kormány, „az új világ tolvaja” ellopja a jövőjüket.

Mészárosnak meg Csányinak több földje van, mint az Esterházy családnak volt

– fogalmazott Gyurcsány, hozzátéve, hogy azokat a hatalmas kölcsönöket, amelyeket az Orbán-kormány felvesz a Budapest–Belgrád-vasútvonalra vagy a Fudan Egyetemre, a következő generáció fogja kifizetni.

Dömötör Csaba erre úgy reagált, hogy pont Gyurcsánynak nem kéne tolvajoznia, merthogy ő is egy lopott budai villából érkezett, majd felvetette, vajon miért nem gondoltak a jövő generációjára akkor, amikor a magyar ipar nagy részét eladták, megnövelték az államadósságot és megnyirbálták a családtámogatásokat. Hozzátette, ezzel szemben az Orbán-kormány épp adómentességet ad a fiataloknak.

Ezután Jakab Péter következett, akitől Kövér László egy perc után elvette a szót, mert a Jobbik frakcióvezetője ficsúroknak nevezte a kormánypártiakat. A házelnök ezt követően figyelmeztette Jakabot, és következményekkel fenyegette meg, mert Jakab neki is visszaszólt. A Jobbik frakcióvezetője Szijjártó Péterről kezdett el beszélni, illetve arról, hogy Magyarország kezelte legsikeresebben a válságot, mégis harmincezer magyar meghalt a járványban.

MSZP: elégtelen a kormánypártok teljesítménye

Tóth Bertalan arról beszélt, hogy a Fidesz politikája élősködő politika. Az Orbán-kormány és a fideszes elit 11 évnyi parlamenti kétharmada után szerinte megmagyarázhatatlan, hogy

miért hagyták lezülleszteni az egészségügyet, miért kellett ötezer orvost, ápolót elüldözni, miért zsigerelik ki az önkormányzatokat.

A képviselő szerint a Fidesz csak a lopással foglalkozik, kínai és orosz pénzzel tömik tele a zsebüket és kiárusítják az országot.

Schanda Tamás erre úgy reagált, hogy az MSZP kormányzása nem szólt másról, mint a saját önös érdekek figyelembevételéről, a magyar emberek érdekeinek totális figyelmen kívül hagyásáról. Kiemelte, hogy szerinte az egészségügy sokkal jobb helyzetben van, mint ahogy azt a szocialista kormány hagyta, abban az időszakban csúcson volt a munkanélküliség, a foglalkoztatottság rekordalacsony szinten állt – tette hozzá.

(Borítókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2021. május 17-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)  • Hírek
  • Csok