Semjén Zsolt: Ha egy ország nem fogadja el a magyar oltásokat, Magyarország sem fogja az ottaniakat

2021.05.18. 06:54

Minden magyar megkaphatja az oltást és a magyar védettségi igazolványt is – fogalmazott Semjén Zsolt a Magyarország Barátai Alapítvány online konferenciáján hétfőn. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, Magyarország kétoldalú megállapodásokra törekszik a vakcinák elfogadásáról,

de ha valamelyik ország nem fogadja el a magyar oltásokat, Magyarország nem ismeri el egyoldalúan az adott országban beadott oltásokat,

mert ez a szuverenitás feladása lenne – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint a kétoldalúság jogos elvárás, mert Magyarország csak hatékony oltóanyaggal oltott.

Semjén Zsolt kijelentése azért figyelemre méltó, mert Magyarországon két olyan vakcinával, az orosz Szputnyik Vvel és a kínai állami cég, a Sinopharm oltóanyagával is oltanak, amelynek a használatát  az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte. Ausztria nem fogad el olyan védettségi igazolványt, amelyet Szputnyik V és Sinopharm alapján állítottak ki. 

Semjén Zsolt egyébként beszélt arról is, hogy a magyar állam értelme és célja, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, és

a magyar emberek életminősége javuljon.

A miniszterelnök-helyettes úgy látja, a magyar nemzet csak akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad. Ha eltűnne egy része, például a felvidéki vagy az erdélyi magyarság, megcsonkulna az egyetemes magyarság, ezért kérdésessé válna a magyar nemzet fennmaradása.

Beszélt arról is, hogy 2010-hez képest több mint tízszer annyit fordít az állam az identitás megőrzésére, a Kárpát-medencében ezer óvodát építettek vagy újítottak fel, háromezer templomot tataroztak, valamint több százat építettek, az óvodától az egyetemig fenntartják, illetve támogatják a köz- és felsőoktatást. Már több mint 1,1 millió külhoni magyar kapta meg a magyar állampolgárságot. 

Kérdésre válaszolva azt mondta, naiv vélekedés volt, hogy a határon túli magyarság problémáját megoldja majd az Európai Unióhoz csatlakozás. Javított ugyan a helyzeten, hiszen például az erdélyi magyarok könnyebben jöhetnek Magyarországra, de azt nem lehet állítani, hogy az uniós tagság megoldotta volna a problémát.

Semjén Zsolt szerint az Európai Unió hallani sem akar a nemzetiségek vagy a vallási közösségek jogairól.

Ezt mutatja a Minority SafePack esete is, amelyet az összegyűlt aláírások ellenére az Európai Bizottság lesöpört az asztalról. Nem adjuk fel, újra és újra elő fogjuk hozni a nemzetiségek kérdését – szögezte le Semjén Zsolt.