Kukába dobná a költségvetést Dobrev Klára

D  TT20210520010
2021.05.20. 18:21
A kormánypártiak szerint érzelmes kampánybeszéd volt Dobrev Klára felszólalása a költségvetési vitában. A DK miniszterelnök-jelöltjének nem tetszik a jövő évi költségvetés, kidobná azt a kukába, ugyanakkor visszaadná a parlamentarizmus ünnepét a magyar állampolgároknak.

Szerdán kezdte tárgyalni az Országgyűlés a 2022-es költségvetésről szóló kormányzati javaslatot. A vita péntekig, összesen harmincórás időkeretben zajlik. Csütörtökön a DK miniszterelnök-jelöltje szólalt fel. Dobrev Klára arról beszélt, hogy a költségvetés elfogadása a parlamentarizmus ünnepe szokott lenni, de ez Magyarországon szerinte nem így van. 

Dobrev Klára arra hívta fel a figyelmet, hogy itthon a kormánypárti képviselők évek óta úgy adnak felhatalmazást, biankó csekket a kormánynak, hogy azt sem tudják, mire megy el sok száz milliárd forint. A politikus azt állított, hogy tavaly is ész és értelem nélkül szórta ki a kormány a rengeteg pénzt. Úgy véli, ezzel a fideszes politikusok megszentségtelenítik a parlamentarizmus egyik legfontosabb aktusát.

A politikus szerint közgazdasági szempontból teljesen nonszensz, hogy már májusban elfogadja a parlament a költségvetést úgy, hogy még a tavalyi év bázisadatai sincsenek meg. Kiemelte, hogy a következő fél évben sokat változhatnak a nemzetközi feltételek és a hazai gazdasági folyamatok, ezért ígéretet tett a választópolgároknak:

a jövő évi választás után a költségvetést egy elegáns mozdulattal a szemeteskosárba dobja.

A DK miniszterelnök-jelöltje éppen ezért azt a feladatot jelölte ki magának, hogy visszaadja a parlamentarizmus és a költségvetés örömét. És szerinte akkor lenne normális, élhető, európai Magyarország, ha a kétezer milliárdot nem összevissza, hanem értelmes célokra költenék. A költségvetés szerint szakmaiatlan, és hiányzik belőle a „sokak Magyarországa”. Ő jövőre olyan költségvetést csinál, ami a 

rólunk, a Sokakról szól

Ígéretet tett arra a többi között, ha kormányváltás lesz, akkor visszavezetik a svájci indexálást, és egyszeri 150 ezer forintos kiegészítést adnak a nyugdíjasoknak. Ugyanakkor azt szeretné, hogy a fogyasztások egy bizonyos szintig ingyenesek legyenek, akik többet fogyasztanak, tehetősebbek, azok fizessenek szerinte. 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium fideszes parlamenti államtitkára Dobrev Klára felszólalására azt mondta, hogy ez egy érzelmes kampánybeszéd volt. Ugyanakkor kijelentette: a kormány jól kezeli a problémákat, és több olyan gondot megoldottak már, amelyet a baloldali kormánynak Gyurcsány Ferenc vezetésével nem sikerült. 

Részletesen beszélt arról, hogy a kormány otthonteremtési programokkal segíti a családokat, rendezi a béreket az egészségügyben, és támogatja a nyugdíjasokat is. Tállai ironikusan megjegyezte, hogy Dobrev férje, Gyurcsány Ferenc már készített költségvetést, és abban nem az volt, amit most Dobrev Klára követel.

A KDNP frakcióvezető-helyettese nem értett egyet Dobrevvel, mert szerinte a költségvetés támogatja és talpra állítja a magyarokat és a gazdaságot is. Harrach Péter emlékeztetett: a járvány alatt a gazdasági intézkedéssorozattal megmentették a vállalkozásokat és megőrizték a munkahelyeket. A gazdaság újraindítására 7300 milliárd forint áll rendelkezésre – tette hozzá.

Kiemelt területnek nevezte a családok támogatását, azt mondta, európai összehasonlításban is jelentős összeget fordítanak erre a célra. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a jövő évi költségvetésben fontos elem a 13. havi nyugdíj és az egészségügyi béremelés.

(Borítókép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője felszólal a 2022-es költségvetési törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 20-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)