Vége az ingyenes parkolásnak, Zuglóban nincs türelem

20161013 parkolas parkoloautomata Romer Floris 55
2021.05.25. 17:22
A járványügyi korlátozó intézkedések enyhítésének egyik fontos elemeként május 25-én, keddtől megszűnt az ingyenes parkolás a várakozási övezetekben, ami azonban nem mindenhol jelenti a szabály betű szerinti betartását.

Az általános információk szerint az önkormányzatok ezen a héten még türelmi időt biztosítanak, ami elvileg azt jelenti, hogy nem büntetik az immár szabálytalanul parkoló autósokat, illetve időt hagynak nekik, hogy az idei parkolási engedélyükkel kapcsolatban intézkedjenek.

Az Index budapesti parkolási társaságokat keresett meg, azt tudakolva, hogyan alkalmazkodnak a változásokhoz.

Zugló

Körképünk készítésekor hamar kiderült, hogy a zuglói parkolási társaság bírságolási türelme például semeddig nem tartott: honlapjukat megnyitva felugró ablakban figyelmeztetik az autósokat, hogy a XIV. kerületben bizony május 25-én reggel 8 óra óta parkolási díjat kell fizetni. 

Ezt az információt egy kárvallott olvasónk is megerősítette, akit a leveléhez csatolt büntetőcédula tanúsága szerint rögtön a hét első munkanapján a XIV. kerületi Francia úton 10.49-kor 3 445 forintra bírságoltak, mert nem volt parkolójegye.

Óbuda 

Az Óbudai Parkolási Kft.-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy náluk a fizetős parkolás visszavezetése miatt a személyes ügyfélszolgálaton és a call centerben egyaránt jelentősen megnövekedett az ügyfélforgalom, illetve kiemelt feladatot jelent most számukra az ügyfélszolgálat e-mail-címére érkező, sok esetben azonnali választ igénylő rengeteg levél megválaszolása. Ezért ezen a héten az Óbudai Parkolási Kft. ügyfélszolgálata meghosszabbított nyitvatartással üzemel, továbbá a lakossági várakozási hozzájárulásokat online is lehet igényelni.

Közben munkaerő-átcsoportosítással, ideiglenes pénztár nyitásával, valamint az ügyfélszolgálat előtt várakozó ügyfelek folyamatos tájékoztatásával gyorsítják az engedélyek kiadásának folyamatát, illetve Kiss László polgármester a kormány által adott rövid határidő miatt úgy döntött, hogy a III. kerületben a 2020-as évi parkolási engedélyek érvényességét meghosszabbítja 2021. május 31. éjfélig.

Azt is megtudtuk, hogy üzemeltetési szempontból komoly nehézséget okoz a III. kerületben a parkolási ellenőri állomány optimális számra történő feltöltése, és arról is tájékoztatást kaptunk, hogy Óbudán az Óbudai Parkolási Kft. honlapján megtalálható tájékoztató szerinti különböző hozzájárulások és kedvezmények igényelhetők, úgymint lakossági, gazdálkodói és egészségügyi hozzájárulás, lakossági, övezeten kívüli, bérlői, alkalmazotti, kedvezményes alkalmazotti, háziorvosi, gyermekszállítási, egyedi és kedvezményes egyedi kedvezmény.

Igen ám, de a 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet II. fejezete, amely a Várakozási övezetek címet viseli, 10. § (6) pontjában csak a lakossági várakozási hozzájárulás tekintetében rendelkezik akként, hogy „Év közben kiváltott hozzájárulás esetén időarányos várakozási díjat kell fizetni. Az érvényességi idő lejárta előtt visszaadott hozzájárulások esetén az időarányos várakozási díjat a hozzájárulást kiadó köteles visszafizetni”, vagyis nem rendelkezik ekképpen az alkalmazotti és egyéb kedvezmények tekintetében, így az időarányos fizetésre Óbudán nem biztosítanak lehetőséget, és ezzel összhangban a 35/2013. (V. 31.) kerületi önkormányzati parkolási rendelet 7. § (7)  is úgy rendelkezik, hogy „Az alkalmazotti és a kedvezményes alkalmazotti kedvezmény díja év közbeni kiváltás vagy visszaadás esetén nem csökkenthető.” 

Pedig az Autóklub szerint részben jogszerű lenne az éves díjak visszatérítése

A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának állásfoglalása szerint részben jogszerű az előre kifizetett éves parkolási díjak visszakövetelése az önkormányzati parkolási cégektől.

A szervezet arra emlékeztet, hogy sokan felvetették, mivel a koronavírus-járvány miatt központilag elrendelték a díjmentes közterületi várakozást, az előre kifizetett parkolási díjak is visszajárnak.

Hozzátették, a közterületi várakozásért az autósok által előzetesen megfizetett bérleti díjak időarányos részének mérlegelés alapján kialakított arányos összegét álláspontjuk szerint az autósok visszakövetelhetik a kormányrendelettel díjmentessé tett várakozási időszak idejére.

„A mérlegelés alapját az képezi, hogy mi az az összeg, ami a korábbi időszakban általában üresen álló, normál időszakban tehát szabadon elfoglalható parkolóhelyek számához képest lecsökkent mértékből indokoltan adódik” – írták.

Az utóbbi kérdést a bérletesek és az érintett önkormányzatok közötti megállapodással célszerű rendezni, megállapodás hiánya és jogvita esetén ebben a tekintetben a bíróság mérlegeléssel dönthet – áll az Autóklub közleményében.

Hegyvidék

Egy másik budai városrész, a XII. kerület is válaszolt az Index kérdéseire. Arató Zsolt sajtófőnöktől megtudtuk, hogy számukra a díjfizetős parkolás újraindulása a parkolás-ellenőrzés üzemeltetésében nem jelent új típusú feladatot, a kerületben a szokásos ügymenet szerint, a közszolgáltatási szerződésben foglaltak alapján zajlik a parkolás-ellenőrzés, de május 30-ig nem bírságolnak, vagyis a figyelmetlenül parkolók autóinak szélvédőjére kihelyezett felhívással figyelmeztetnek a díjfizetési időszak elindulásáról. Ezenkívül számos felületen – az önkormányzat honlapján, a közösségi médiában, hírlevélben és a parkolóautomatákon elhelyezett matricákkal – igyekeznek tájékoztatni az ügyfeleket a díjfizetési időszak újraindulásáról.

Hegyvidéken a tavalyi újraindulás tapasztalatai már azt mutatták, hogy az ügyfelek a személyes ügyintézés helyett inkább az elektronikus (e-mail, telefon) ügyintézés lehetőségével éltek a pandémia miatt, de az elektronikus ügyintézés ügyszáma sem volt kiemelkedő, ezért most sem számítanak ügyfélrohamra.

A XII. kerületben is biztosítanak várakozási kedvezményeket, amelyek a helyi parkolási rendelet alapján a következők:

  • lakossági hozzájárulás: elsőautó-kedvezmény: 100 százalék;
  • gyermekszállítási hozzájárulás: 20 perc díjmentes;
  • egészségügyi hozzájárulás: 100 százalék (egészségügyi dolgozók);
  • ápolási engedély: 100 százalék;
  • gazdálkodói: 30 százalék kedvezmény;
  • szolgálati várakozási hozzájárulás: 100 százalék.

Cikkünk közléséig a IX., a XIII. és a XIV. kerülettől nem érkezett válasz.

(Borítókép: Parkolóautomata a II. kerületben. Fotó: Karip Tímea / Index)