Eddig nem ismert részletek derülhetnek ki a Hableány-tragédiáról

2021.05.27. 06:51 Módosítva: 2021.05.27. 06:53

Szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódik ma délelőtt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a 28 ember halálát okozó hajóbaleset kapcsán a Viking Sigyn szállodahajó kapitánya elleni büntetőper. C. Y. ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a szállodahajó kapitánya 2019. május 29-én az esti órákban egyedül vezette a hajót. Amikor elérte a Margit híd előtti vízszakaszt, legalább 5 percig nem a hajó vezetésére koncentrált. Ez idő alatt a Viking Sigyn összeütközött a Hableány sétahajóval, majd maga alá gyűrte azt. A baleset következtében 27-en haltak meg, egy ember pedig eltűnt. Az ügyészség a vádlottat halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével vádolja.

Tavaly márciusban az előkészítő ülésen az ügyész kilenc év börtönt és kilenc év hajóvezetéstől való eltiltást kért az ukrán férfira halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés vétsége, valamint 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt, de csak abban az esetben, ha már az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, azzal, hogy leghamarabb a büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat. A balesetben részes szállodahajó kapitánya ezt elutasította.