Érik a botrány, hazarendelték a thaiföldi magyar nagykövetet

2021.05.28. 15:34

Mesterházy Attila választ vár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől arra, miért rendelték azonnali hatállyal haza Magyarország bangkoki nagykövetét, akinek szerinte még nem járt le a megbízatási ideje – erről az MSZP országgyűlési képviselője beszél Facebookra feltöltött videójában. Mesterházy Attila kiemelte, a nagykövet – akit nem nevezett nevén, de Bus Szilveszternek hívják – korábban élvezte a Fidesz teljes bizalmát, hiszen helyettes államtitkár volt.

Ugyanaz a helyzet, nagy a hallgatás, de nagy a sietség is, hiszen a jövő hétre már a külügyi bizottság az új bangkoki nagykövetnek a meghallgatását is tervezi 

– fogalmaz, és hozzáteszi, hogy az elmúlt időszakban volt arra példa, hogy a külügyminisztérium nagyon hallgatott egy nagyköveti hazarendelésről, amely Kaleta Gábor ügye volt. Emlékeztetőül: az ügyészség szerint a perui magyar nagykövet több mint 19 ezer gyermekpornográf képet tárolt számítástechnikai eszközein.

Mesterházy Attila kiemelte, nyilvános választ vár Szijjártó Péter külügyminisztertől arra, mi az azonnali hazarendelés oka, valóban van-e mögötte valamilyen botrány, amiről a közvéleménynek vagy egy külügyi bizottsági tagnak tudnia kell. Azt is hozzátette, az a hír járja, hogy az illetőt már a külügyminisztériumból is eltávolították.

A nagykövet neve mostanra eltűnt a bangkoki nagykövetség honlapjáról, és nem lehet fellelni egyetlen hivatalos felületen sem. Emlékezetes, hogy tavaly novemberben Bus Szilveszter nagykövet is koronavírusos lett Szijjártó Péter külügyminiszter távol-keleti látogatásakor. A thaiföldi hatóságok szerint egyértelmű volt, hogy a diplomata a külügyminisztertől kapta el a fertőzést – írja a 168.hu.

A portál úgy tudja, hogy a magyar külföldi hírszerzés, az Információs Hivatal (IH) tárt fel egy olyan ügyet, amely miatt a külügyi tárca azonnali hatállyal megvált a nagykövettől. Ez a nyilvánosság teljes kizárásával történt, ugyanúgy, mint Kaleta Gábor esetében. A hvg.hu úgy tudja, hogy a hivatalos indoklás szerint tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt bocsátották el a misszióvezetőt. 

Az Index elküldte kérdéseit az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM), a tárca pedig úgy válaszolt, hogy

Bus Szilveszter bangkoki külszolgálata 2021. április 30-án lezárult,

és már nincs a tárca állományában. Eljárás nem indult ellene.