Jön az égi áldás, jégesőre és viharos szélre is kiadták a figyelmeztetést

2021.05.29. 07:19

Miután már kezdtük megszokni a nyárias időt, ma ismét megmutatja az erejét a természet zivatarokkal, jégesővel és erős széllel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Megtévesztően kellemesen indul a nap, hiszen napközben jellemzően közepesen, az ország egyes részein átmenetileg erősen felhős idő valószínű, emellett rövidebb-hosszabb időre mindenütt kisüt a nap.

Azonban elsősorban az ország északkeleti, keleti felén, valamint a nyugati megyékben fordulnak elő záporok, késő délelőttől elszórtan zivatarok is, másutt kisebb a csapadék esélye.

Az északnyugati, északi szelet nagy területen erős, a zivatarokat átmenetileg viharos széllökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között valószínű. Késő estére 8 és 13 fok közé hűl le a levegő.

A Budapest–Békéscsaba vonaltól északkeletre, illetve a Nyugat-Dunántúlon a záporok mellett elszórtan zivatarok kialakulása várható. Nagyobb számban leginkább az Északi-középhegység középső és keleti tájain számíthatunk a déli óráktól zivatarokra, melyek délután fokozatosan dél, délkelet felé terjednek. 

Az utóbbi térségben zivatarban helyenként jelentősebb mennyiségű (rövid idő alatt akár 20 milliméter feletti) csapadék, jégeső várható, egy-egy helyen viharos, 60-80 kilométer per órás szélroham is előfordulhat.

Zivatarban, illetve akár erősebb záporban 60 km/óra fölé erősödő szél, kisebb méretű jég néhol máshol is kialakulhat. Az esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.