Orbán Viktor igazgatóit kapott, de nem büszke rá

2021.05.30. 14:02

Gyermeknapi különkiadással jelentkezett a Kormányinfó, ám a szokottaktól eltérően nemcsak Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hanem számos egyéb kormánytag is válaszolt egy-egy, gyermekek által feltett kérdésre, többek között Orbán Viktor miniszterelnök is.

A 8 éves Lili azt kérdezte a kormányfőtől, kapott-e már beírást az iskolában, erre a miniszterelnök úgy válaszolt:

Kaptam beírást, sőt kaptam igazgatóit is. Az igazgatóit az egyszerű figyelmeztetéstől – amit osztályfőnöki intőnek hívtunk – az különböztette meg, hogy az igazgatóit piros tollal írták be az ellenőrzőkönyvbe. Akkor még voltak olyan ellenőrzőkönyvek, kis füzetecskék, amikben időnként hazaüzentek a tanárok a szülőknek arról, hogyan viselkedik a gyerek. Előfordult velem is, hogy piros tollal beírt igazgatói figyelmeztetést kaptam. 

Hozzátette, erre egyáltalán nem büszke, így mindenkit lebeszélne róla, hogy ilyesmire hajtson, ugyanis ahhoz, „hogy az ember megnőjön, jó tanuló legyen, meg sikeres”, egyáltalán nem szükséges osztályfőnöki vagy igazgatói intőket kapnia.

A 11 éves Nóri azt kérdezte, milyen érzés, amikor csúfolódnak a politikusokon. Erre Novák Katalin úgy felelt, hogy alapvetően nekik sem más, hiszen picit mindenkinek rosszulesik az, amikor csúfolják. Hozzátette, aki csúfolódik, az valójában csak fél valamitől. Ezt követően azonban megjegyezte:

Akik bennünket csúfolnak, azoknak van valami félnivalójuk.

Szijjártó Pétert arról kérdezte a 9 éves Bence, nem fárasztó-e annyit utazni, illetve nem dugul-e be a füle a repülőgépen. A miniszter már-már stílszerűen egy repülőgépről bejelentkezve úgy felelt:

Gondolom, te is úgy vagy vele, hogy amit szívesen csinálsz, amit szeretsz, azt könnyebben meg tudod csinálni.

Ezt a kedvenc tantárgyak esetéhez hasonlította, így kiderült: szeret külgazdasági és külügyminiszter lenni, ezért nem jelent problémát számára az utazás sem, bár a füle természetesen neki is be szokott dugulni a repülőn.

Gulyás Gergelytől pedig azt kérdezték, hogy a minisztereknek általános iskolában milyen bizonyítványuk volt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre megnyugtatóan úgy felelt:

Nagyon különböző bizonyítványuk volt a minisztereknek, tehát megnyugtatok mindenkit, hogy bárhogy áll az iskolában, lehet még belőle miniszter.

Hozzátette, ő maga nem volt kitűnő, de általánosságban jó tanuló volt.