Folytatódik a szúnyoggyérítés

2021.06.07. 13:51

Országszerte a vízparti területeken folytatódik a héten a szúnyoglárvák elleni védekezés – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

A következő napokban tovább gyérítik a szúnyogokat

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Hernád mentén,
  • Békés megyében a Körösök térségében található holtágakban,
  • a Csongrád-Csanád megyei Tisza-szakaszon,
  • valamint a Balaton környékén, ahol a korábbi légi permetezést egészítik ki földi technológiával.

Az országos szúnyoggyérítési program április 22-i indulása óta mintegy tizenötezer hektáron végeztek biológiai lárvagyérítést a szakemberek. A biológiai gyérítéssel egy baktériummal fertőzik meg a szúnyoglárvákat, és a baktériumok által termelt toxinokkal pusztítják el a szúnyoglárvákat szelektíven, míg a kémiai gyérítés a klasszikus, vegyszeres permetezést jelenti.

Az alkalmazott biológiai készítmény a szúnyogok lárváin kívül más rovarokra nem veszélyes, közvetlenül a vízi élőhelyeket permetezik repülőről, terepjáróra rögzített berendezésekkel vagy háti permetezővel. A kifejlett szúnyogok ellen földi kémiai módszerrel eddig csak a Tisza-tónál kellett védekezni.

A meleg időjárás kedvez a szúnyogok fejlődésének, a katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik ezt, és ahol szükséges, elrendelik a beavatkozásokat – olvasható a közleményben.