Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Itt a bejelentés: Ukrajnába is lehet utazni magyar védettségi igazolvánnyal

2021.06.10. 17:29

Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közmédiának.

Szijjártó Péter azt mondta: lezárultak az Ukrajnával folytatott tárgyalások, a két ország a megállapodás értelmében elismeri egymás védettségi igazolványait.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a kormány hetek óta tárgyalásokat folytat több országgal arról, hogy tegyék lehetővé a beoltott állampolgároknak az utazást.

E megállapodások néhány kivételtől eltekintve a kívántnál lassabban jönnek létre – mondta Szijjártó Péter, aki szerint ezen nem kell csodálkozni, hiszen Magyarország áll a legjobban Európában az oltással, és el kell fogadni, hogy az alacsonyabb átoltottságú országok lassabban mozdulnak. Ukrajna már a 16. ország, amellyel Magyarország hasonló megállapodást köt.

Tudatta, a tárgyalások során fontos szempont volt, hogy a szomszédos országokkal jöjjenek létre minél hamarabb a megállapodások, hogy az egymástól elszakított családok, barátok és közösségek minél előbb újra össze tudjanak jönni.

A miniszter hozzátette, hogy az egyeztetések tartanak, reményei szerint a következő hetekben újabb megállapodások születhetnek; azokról a tárgyalások lezárulása után tájékoztatást adnak.