Vegyesen fogadta a közvélemény a kormány legújabb tervét

2021.06.12. 16:12 Módosítva: 2021.06.12. 16:49
A közvélemény egységesen támogatja a gyermeket nevelő szülők jövedelemadó-visszatérítését – írta a Századvég. A Napi.hu és a Pulzus Kutató legújabb reprezentatív felméréséből viszont pont ennek az ellenkezője rajzolódik ki.

Az elemzőcégek azt követően végeztek közvélemény-kutatást a kérdésben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a „Magyarország újraindul!” című gazdasági konferencián bejelentette: ha 2021-ben Magyarországnak sikerül elérnie az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják az átlagjövedelem után befizetett személyi jövedelemadót.

A Napi.hu és a Pulzus Kutató legújabb reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy

a kormány felvetését a megkérdezettek többsége elutasította.

Az intézkedés támogatói két választ is megadhattak: 25 százalékuk válaszolt úgy, hogy „Támogatom mert a pénz mindenkinek jól jön”, míg 23 százalék „Támogatom, mert ezzel is elismerik a gyereket nevelőket” választ adta. 

Ezzel szemben összesen 52 százalék mondta azt, hogy nem támogatják az intézkedést. 40 százalék válaszolt úgy, hogy „Ellenzem, mert ez csak egy voksszerző lépés a 2022-es választások előtt”, míg 12 százalék azért utasította el a lépést, mert igazságtalannak véli. 

A válaszadók neme nem befolyásolta jelentősen azt, hogy miként vélekednek a lépésről, csak kisebb különbségek figyelhetőek meg e tekintetben. A generációk közt viszont már jobban kirajzolódtak a választóvonalak:

MÍG A 18-29 ÉV KÖZTIEK 29 SZÁZALÉKA VÉLTE ÚGY, HOGY JÓL JÖN A PÉNZÜGYI SEGÍTSÉG, AZZAL SZEMBEN A NYUGDÍJAS KORÚAKNÁL MÁR CSAK 19 SZÁZALÉK VOLT AZ ARÁNYUK. 

A nyugdíjasok közül 47 százalék mondta azt is, hogy a választások előtti pénzosztásnak tartják a lépést, míg a fiatalok közül csak 35 százalék vélte így. Összességében pedig 40-59 év köztiek 51 százaléka, a nyugdíjas korúaknak pedig 53 százaléka utasította el a lépést.

Társadalmi megoszlást nézve is nagy különbségek rajzolódnak ki: a felsőfokú végzettséggel bírók többsége (61 százalék)  nem támogatja a lépést. Ugyanez az középfokú végzettséggel bíróknál 47 százalék, az alapfokú végzettséggel bíróknál pedig 52 százalék. 

Lakóhely szerint nézve elsősorban a Budapesten élő vélik választási pénzosztásnak a lépést, a plusz pénz pedig leginkább a falun élők szerint (27 százalék) jön jól mindenkinek. 

EGYEDÜL A KÖZSÉGEKBEN ÉLŐKNÉL VAN MINIMÁLIS TÖBBSÉGE (51 SZÁZALÉK) A JAVASLATOT ILYEN VAGY OLYAN OKBÓL TÁMOGATÓKNAK.

Ezzel szemben a városiak 51, a megyeszékhelyen élők 53, valamint a budapestiek 56 százaléka utasítja el a javaslatot. 

A Századvég szerint a többség támogatja a javaslatot 

A kormányközeli elemzőcég közvélemény-kutatása a fentiekhez képest jelentősen eltérő eredményt hozott. Az ő felmérésükben ugyanis 

A MEGKÉRDEZETTEK TÖBB MINT HÁROMNEGYEDE (79 SZÁZALÉKA) „INKÁBB EGYETÉRT” AZZAL, HOGY A GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK, CSALÁDOK VISSZAKAPJÁK A 2021-BEN BEFIZETETT SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓT.

Eközben csak a megkérdezettek 18 százaléka válaszolt úgy, hogy „inkább nem ért egyet” a lépéssel, 3 százalékuk pedig nem válaszolt a kérdésre. 

A Századvég szerint a pártpreferencia sem volt meghatározó ebben a kérdésben: azt írták, hogy csak az ellenzéki szavazókat nézve is 79 százalék támogatta a felvetést. Továbbá a gazdasági aktivitás (aktív dolgozók, nyugdíjasok, tanulók, háztartásbeliek, munkanélküliek, gyesen, gyeden lévők) szempontjából sem mutatkoztak jelentős eltérések, mindenhol 75 százalék fölötti volt a kezdeményezés támogatottsága – közölték.