Szél Bernadett alapjogi biztoshoz fordul a homofób pedofiltörvény miatt

2021.06.19. 16:04

Ombudsmanhoz fordul a kedden elfogadott homofób pedofiltörvénnyel kapcsolatban Szél Bernadett. A beadványban arról kérdezi az alapjogi biztost, él-e több fontos jogkörével – fogalmaz Facebook-bejegyzésében.

A független képviselő úgy véli, a törvény sérti a nemzetközi emberi jogi normákat és az Alaptörvényben is garantált, emberi méltósághoz való jogot, a véleménynyilvánítás szabadságát, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, és veszélyezteti az LMBTQI-fiatalok testi és lelki egészségét, megfelelő oktatáshoz való jogát.

Hozzátette, kulturált országban ilyen törvény az országgyűlés közelébe sem kerülhet, a gyermekek egy csoportjának lehetetlen helyzetbe hozása pedig fel sem merülhet, hiszen ez súlyos kegyetlenség és egyben jogsértés is.

Ezek miatt Szél Bernadett a 24.hu információi alapján az alábbi kérdésekkel fordult Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához:

  • Vizsgálja-e, illetve hatálybalépést követően tervezi-e vizsgálni a törvény Alaptörvénnyel való összhangját?
  • Tervezi-e, hogy a 2011. évi CXI. törvény 2. § (3) bekezdésében biztosított jogával élve kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál a jogszabály Alaptörvénnyel való összhangjának felülvizsgálatát?
  • Tervezi-e, hogy a 2011. évi CLI. törvény 32. § (2) bekezdésében foglalt jogával élve kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál a nemzetközi szerződésbe ütközés vizsgálatát a szóban forgó törvény vonatkozásában?