Szél Bernadett: Müller Cecília 45 napot kért egy félperces munkára

2021.06.23. 22:02

Vizsgálatot indított az ombudsman a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők kórházi ellátásnak fizetős PCR-teszthez kötésének ügyét, az eredményről jelentés is készül – közölte Szél Bernadett a Facebookon.

A független országgyűlési képviselő azután fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, hogy bár kikérte Müller Cecíliától az állásfoglalást, amire hivatkozva egy kórházakkal közölt körlevél szerint elektív beavatkozások és rehabilitációs ellátások esetén a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek önköltségesen kell PCR-tesztet csináltatniuk, az országos tisztifőorvos 45 napot kért egy félperces munkára, majd elszúrta az indoklást, amelyet egyébként tovább tarthatott összeállítani, mint ameddig a csatolás tartott volna.

Szél Bernadett szerint a kiküldött körlevél tartalma alapjogokat sért és tb-finanszírozott ellátásokat tesz fizetőssé állampolgárok egy csoportja számára. Mint közölte, az ombudsman elismerte, hogy aggályos lehet az egészségügyi ellátások védettségi igazolványhoz kötése, majd arról tájékoztatta:

panaszbeadvány alapján vizsgálatot indítottam és megkerestem az egészségügyért felelős államtitkárt. E vizsgálatom lezárását követően kialakított álláspontomat, megállapításaimat, illetve esetleges intézkedéseimet, javaslataimat nyilvános jelentés formájában közzéteszem.

Az ellenzéki politikus úgy véli, a kormány jogszabályi alap nélkül, utasítások alapján tette fizetőssé a PCR-teszteket a műtétre váró, védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára, ráadásul nem nyújt tájékoztatást erről az állampolgároknak.