Fekete Péter: A múzeumok Magyarországon nyitnak először Európában

DSOKI20180623215
2021.06.25. 07:16 Módosítva: 2021.06.25. 08:14

Fordulópont van az életünkben, ami a múzeumok esetében is egy fordulópont – nyilatkozta a kultúráért felelős államtitkár. Fekete Péter a szombaton esedékes Múzeumok Éjszakája programsorozat előtt a Hír Tv-ben arról is beszélt, hogy ezeket a rendezvényeket az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint családtagjaik ingyen látogathatják.

Az államtitkár szerint a közeljövőben nem fog úgy működni az életünk, mint a pandémia előtt, de mint mondta, az elmúlt 15 hónapban a kultúra résztvevői nem a lábukat lógatták.

Egyrészt segítettek, hogy a lelki egyensúlyunkat megtartsuk és legyőzzük a járványt, másrészt készültek arra, hogy amikor kinyílik újra a világ, átvegyék a stafétabotot az egészségügyi dolgozóktól és ők indítsák újra az életet. A szombati Múzeumok Éjszakája jó alkalom arra, hogy bemutassák, mi mindennel készültek – mondta Fekete Péter.

Az államtitkár szerint az elmúlt 19 évben megszokhatták a nézők, hogy ilyenkor összművészeti kavalkád van, és egy karszalaggal akár tíz múzeumba is el lehet menni. Mégis azt javasolta, hogy abban az intézményben váltsák meg a belépőt, amely a legközelebb áll a szívükhöz, mert a belépődíj annál az intézménynél marad.

(Borítókép: Csontváry Kosztka Tivadar Baalbek című festményét nézik érdeklődők a pécsi Csontváry Múzeumban a Múzeumok éjszakáján 2018. június 23-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)