Krisztina
18 °C
24 °C

Veszprémi épületek: kap is, vesz is a város

DBOGI20190928064
2021.06.25. 11:07 Módosítva: 2021.06.25. 12:29
A megyeszékhely tizenegy ingatlant kap az államtól, illetve megvásárolja azt a házat, amelyben Auer Lipót hegedűművész lakott. Többek között ezekről született döntés a város csütörtöki képviselő-testületi ülésén.

A közgyűlésről szóló beszámolóban a Veol arról tájékoztat, hogy az államtól tizenegy ingatlan – többek közt az egykori gyermekkórház és a Magyar Honvédség hadkiegészítő épülete – kerül ingyen a városhoz, amit fontos döntésnek nevezett Porga Gyula polgármester, tekintettel arra, hogy az ingatlanok birtokba vétele is segíti Veszprém felkészülését az Európa Kulturális Fővárosa programban.

Döntöttek az önkormányzati képviselők arról is, hogy megveszi a város azt a Thököly utcai házat, amelyben Auer Lipót hegedűművész gyermekként lakott.

Auer Lipót

A világhírű magyar hegedűművész, zenepedagógus, karmester és zeneszerző Veszprémben született 1845. június 7-én. A magyar muzsikus a Szentpétervári Konzervatórium tanára volt, majd néhány évtized után a cár udvari szólóhegedűsévé emelkedett, és orosz nemesi rangot kapott. Ő volt az orosz hegedűiskola megalapozója, nevéhez kötik az úgynevezett pétervári vonófogás. Oroszország mellett jelentős sikereket aratott Európa több országában, később az Amerikai Egyesült Államokban is. Zenei karrierjének csúcsán országok és uralkodók versengtek, hogy meghallgathassák játékát.

(Borítókép: A veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom 2019. szeptember 28-án. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)