Mindent vitt a vihar, erdő lángolt villámcsapástól, 30 centiméteres víz öntötte el a házat

DKIGA20210626018
2021.06.26. 09:01

Villanyvezetékekre, épületekre, utakra dőlt fák, villámcsapástól kidőlt kémények, kilyukadt tetők jelzik a vihar útját az ország főként déli-délnyugati részén, különösen a Balaton környékén, Somogy megyében, Veszprém megyében és Zala megyében – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

Mint írják, a legtöbb bejelentés eddig Ságvárról érkezett, ahol a Sport utcában tarolt a vihar, több helyen fák dőltek ki, villanyvezetékre, az útra és háztetőkre. Hasonlóan jártak a város Újtelep és Jókai utcai részén is, ahonnan számos helyről kérték a tűzoltók segítségét az útra dőlt fák, leszakadt villanyvezetékek miatt.

  • Ságvár és Siófok között több helyen fák dőltek a 65-ös főútra, és hasonló akadályok vannak a Ságvárt és Ádándot összekötő úton is.
  • Makónál a 43-as főúton akadtak gondok az útra dőlt fákkal, a 7-es főúton, Balatonkeresztúrnál is emiatt kérték a tűzoltók segítségét, míg Keszthelyen kandeláber dőlt ki a viharban a Gagarin utcában.
  • Csombárdon a jég verte el egy Kossuth utcai ház tetejét, Bábonyban nagyfeszültségű vezetéket döntött ki a vihar a Dózsa György utcában.
  • Szentgotthárdon a posta tűzjelzője riasztott be a hatalmas esőzés utáni beázáskor, Balatonfenyvesen pedig két fa dőlt ki egy gyermektáborban, szerencsére sérülés nem lett az esetből.
  • Hetesen, a Vikár Béla utcában a jég rongálta meg a tetőt, Fonón, a Petőfi utcában pedig egy melléképületre dőlt egy fa.
  • Siójuton a felhőszakadásban harminc centi magasan állt a víz egy Kossuth utcai házban.
  • Nagykanizsán, a Berzsenyi Dániel utcában két fa is villanyoszlopra dőlt, a sávolyi vasútállomás közelében pedig villámcsapástól gyulladt meg az erdő.
  • Madarason egy házba csapott a villám, de szerencsére nem okozott nagyobb kárt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel visszavonta a harmadfokú figyelmeztetést, a legtöbb megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a várható viharok miatt. Előrejelzésükben azt írják, ma gomolyfelhős, napos időre van kilátás, főként az ország északkeleti, keleti felén-harmadán valószínű zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés is kísérhet.

Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható, míg késő estére 19 és 24 fok közé hűl le a levegő.

(Borítókép: Villámlás és viharfelhők az erdélyi Csíkrákos felett 2021. június 26-án. Fotó: Kiss Gábor / MTI)