Átalakította a járvány a balatoni orvosi ügyeletet

2021.06.27. 09:26
A páciensek rászoktak a telefonos segítségre, az orvosoknak több idejük marad a súlyosabb betegek ellátására.

Balatonlellétől Balatonboglárig a Török Sándor Egészségügyi Központ szervezi az ügyeletet. Tizenhárom családorvos dolgozik ezen a területen, így egy doktorra két ügyelet jut. Én főállású vagyok, ezért nyolcszor ügyelek – mondta a Somogy megyei hírportálnak Balázs Lajos intézményvezető főorvos, hozzátéve, hogy egy dologra jó volt a koronavírus-járvány, mégpedig arra, hogy az orvosok egyre inkább valódi ügyeleti feladatokat látnak el, és főleg a sürgős esetekhez kell kimenniük. Míg korábban azzal is felkeresték őket, hogy elfogyott a receptre írt gyógyszer, a járvány óta tudatosabbak lettek az emberek. Régebben délután 4 órától reggel 6 óráig egy átlagos hétköznapon 15–20, hétvégén akár 30–50 esetük is volt, de aztán tavaly nyáron negyedannyi, napi 5–8 páciens jelentkezett, és sok esetben elegendőnek bizonyult a telefonos segítségnyújtás.

Fonyódon és Balatonfenyvesen az önkormányzatok támogatják az orvosi ügyelet működését. Mi 26, Balatonfenyves pedig 13 millió forintot tesz hozzá az állami finanszírozáshoz, így egész évben van orvosi ügyelet a két településen – mondta a portál érdeklődésére Hidvégi József fonyódi polgármester. Náluk ugyanis jellemző, hogy az idős nyaralótulajdonosok már a nyár elején beköltöznek az ingatlanjaikba, és kora őszig maradnak, ezért előfordulhat, hogy egy-egy éjszaka akár 40 beteget is ellátnak a doktorok.

Zamárditól Balatonszemesig egy budapesti cég látja el az orvosi ügyeletet, amelynek szakmai vezetője Kovács Zsolt. Elmondása szerint az orvosok száma változó, azóta, hogy a helyi kollégák kiöregedtek vagy éppen elmentek. Az ügyelet működtetője küld a térségbe fiatal orvosokat azokon a napokon, amikor szükséges, és mivel a turisták idén nyáron is megrohamozzák a Balaton-partot, megemelkedett esetszámra számítanak.