Brutális jégeső verte el Miskolcot, és jöhet a folytatás

2021.07.01. 17:38

Dél környékén Miskolc északi részén jégeső kísérte a felhőszakadást. Északkeleten beindultak a zivatarok, a legfejlettebb góc Miskolctól északra alakult ki, ami a borsodi megyeszékhelyet is érintette – írja az Időkép

Egyébként az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, továbbá zivatarokra figyelmeztet szintén Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, ezenfelül Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Baranya, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben. 

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Azt írják továbbá, hogy a déli óráktól elsősorban az északkeleti területeken, illetve a nyugati, délnyugati határszélre besodródva kell zivatarokra számítani. Az intenzív gócokat jégeső, viharos, 60-80 kilométer/órás széllökés, illetve felhőszakadás is kísérheti.

Megjegyzik, hogy a zivatarok az esti órákra fokozatosan lecsengenek. Egy átmeneti szünetet követően a péntek hajnali órákban, kezdetben elsősorban a Dél-Alföldön, illetve az Északi-középhegységben várható a kialakulásuk, majd holnap napközben a Duna vonalától keletre eső területeken a mainál nagyobb számosságban fordulhatnak elő zivatarok. A zivatartevékenység a szombat hajnali órákig is kitarthat, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem csak a miskolciaknak kell felvértezniük magukat a könnyed nyári jégesők ellen.