Huszonegy alkalommal ment külföldre Orbán Viktor a járvány alatt

2021.07.09. 15:49

A koronavírus magyarországi megjelenése óta összesen 21 alkalommal, 38 napra ment külföldre Orbán Viktor miniszterelnök – derül ki a Magyar Hang összegzéséből.

A lap által benyújtott közérdekű adatigénylés eredményei szerint idén május elsejéig összesen 43 millió forintot költöttek a kormányfő külföldi útjaira,

igaz, a járványhelyzet miatt a számuk így is jelentősen megcsappant, tavaly januárban és februárban például még százmillió forint körül mozgott az erre a célra elköltött összeg. 

A pandémia megjelenése óta tartott 21 külföldi út alkalmával átlagosan napi nyolcvanezer forintért foglaltak szállást Orbán Viktornak és delegációja tagjainak. Nem tértek azonban ki az adatok arra, volt-e, és ha igen, mekkora a különbség a kormányfő és például a biztonsági személyzet szálláskategóriája között. 

A miniszterelnök drágább utazásait egy tavaly márciusi chișinăui út, egy augusztus 30. és szeptember 1. között lebonyolított bledi találkozó és egy tavaly júliusi brüsszeli út jelentette. A koszovói fővárosba csaknem 7,9 millió forintba került az út, Szlovéniába 7,3 millióért foglaltak szállást, míg az uniós székhelyre történő kiküldetésre 5,75 millió forintot költöttek.

A Magyar Hangot a kormányfő utastársai is érdekelték. A válasz szerint Havasi Bertalan sajtófőnök és a három–nyolc főből álló biztonsági személyzet szinte mindig a miniszterelnökkel tart. Általában tíz-tizenöt fő utazik, de húsz főnél nagyobb létszámú delegáció is előfordul. Ami a kormánytagokat illeti, legtöbbször Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlekedik Orbán Viktor társaságában, de esetenként Gulyás Gergely, Varga Judit és Nagy István agrárminiszter is feltűnt az utaslistán. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője csak egy tavaly márciusi belgrádi úton mutatkozott a kísérők között. Emellett tavaly március óta öt alkalommal kísérte el a miniszterelnököt valamelyik családtagja. 

A lap összegzéséből az is kiderült, hogy 2019 januárja és 2021 május elseje között összesen 23 alkalommal, azaz majdnem havonta egyszer használta a miniszterelnök a két Airbus A319-es és Dassault Falcon 7X típusú honvédségi repülőt, annak ellenére hogy ezeket hivatalosan nem tekintik kormánygépnek. Ezeken az utazásokon kívül a külügy vásárolt repülőjegyeket.