Kövér László szerint a kultúra apáról fiúra száll, senkinek nem kell feladnia az álmait

DSZZS20210709008
2021.07.10. 07:51

Mi, akik ebben az országban élünk mindannyian otthon vagyunk, és együtt vagyunk otthon: közös az életünk, közösek az élményeink, közösek az érdekeink és közös a múltunk is – mondta az Országgyűlés elnöke pénteken Ráckevén.

Kövér László a KeveFeszt 21 Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napok megnyitóján a ráckevei katolikus templomban hangsúlyozta: fontos időről időre megünnepelni azt a kultúrát, amelyet az előttünk járók hagytak ránk, és amelyik nélkül sivárok lennének a mindennapjaink. Mint mondta: erre van lehetőség most Ráckevén is, ahol a település huszonegyedik alkalommal ültet egymás mellé bennünket és fordítja egy irányba a szemünket és a fülünket, illetve a szívünket egymás felé - tette hozzá.

A házelnök szerint minden kultúra csak addig maradhat meg, ameddig vannak, akiket összeköt, de ez különösen nehéz kérdés a XXI. században, amikor a kultúra a hatalmi érdekérvényesítés első számú terepévé lépett előre.

Az országok vagy országok feletti háttérhatalmak ugyanis saját akaratukat, az általuk választott életmódot akarják másokra ráerőltetni

– kockáztatta meg Kövér László, hangsúlyozva, az apáról fiúra szálló kultúra művelése azonban nemcsak egyszerűen megvéd a kommersz kultúrapótlékok lélekromboló hatásaitól, de össze is hozza, valóban össze is köti az embereket.

Az Országgyűlés elnöke szerint ezen a földön mindenki úgy lehet az ország közösségének részese, hogy nem kell feladnia ősei nyelvét, kultúráját, hitét és álmait, és a XX. század istentelen és embertelen diktatúráinak időszakát nem számítva így volt ez Szent István király óta a magyar történelemben mindig. Ezért élhettek békében a Csepel-szigeten oly sokféle közösség tagjai, akik aztán „egyként mozdultak, ha a közös hazáért tenni kellett, és ezért építünk ma is közösen egy olyan országot, amelyben mindannyian otthon lehetünk”. 

A Kárpát-medencei összetartozás üzenetét hordozó rendezvényen egyedülállóan és reprezentatívan az ország összes jegyzett nemzetisége egyszerre képviselteti magát. Készülnek bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán táncokkal, táncházzal, zenével, énekekkel, színházzal, két színpadon összesen 24 előadással.



  • Tippek
  • Bankszámla