Szijjártó attól retteg, hogy a techcégek beavatkoznak a választásokba

2021.07.12. 14:55

Az Európai Uniónak biztosítania kell, hogy a nagy technológiai cégek ne tudjanak beavatkozni az elkövetkezendő időszak európai választásaiba – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozásán.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva hangsúlyozta: antidemokratikus és veszélyes, ha a nagy technológiai cégek dönthetnek arról, hogy mely politikus használhat szélesebb, mely politikus szűkebb csatornákat a választók eléréséhez.

Veszélyes, ha ezek a cégek dönthetnek arról, hogy mely politikus kommunikálhat, vagy ezek a cégek dönthetnek arról, hogy melyik hír helytálló, és melyik hír hamis

– fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a tanácskozáson arra kérte kollégáit, hogy a családok védelme mellett a szólásszabadság megvédését is tűzzék ki célul, és tegyék lehetővé, hogy az Európai Unió biztosítani tudja, hogy a nagy technológiai cégek ne tudjanak beavatkozni az elkövetkezendő időszak európai választásaiba.

A miniszter fontosnak nevezte a kiberbűnözés elterjedésének megelőzését a családok, a gyerekek, valamint „a védtelen, jóindulatú és tapasztalatlan felhasználók” védelme érdekében.

A kiberbűnözés visszaszorításának minden megnyilvánulását vissza kell szorítani, különös figyelemmel a digitális térben elkövetett pedofil bűncselekményekre. Meg kell védeni a családokat, nehogy a gyermekek a szülők akaratával szembenálló káros tartalmakkal szembesüljenek a világhálón

– tette hozzá Szijjártó Péter.