Elkapták a személyiségtolvajt, aki magyar állampolgár adataival élt vissza

2021.07.15. 07:41

A lengyel hatóság fogta el azt az ukrán férfit, aki korábban magyar állampolgárrá honosult személy adatait használta fel ahhoz, hogy magyar útlevelet szerezzen – olvasható a rendőrség portálján. 

A police.hu beszámol róla, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán még a 2017. évben indult nyomozás, mert olyan információk jutottak a hatóság tudomására, hogy 

több olyan külföldi is magyar magánútlevelet kapott, akik korábban magyar állampolgárrá honosult személyek adatait használták fel az okmány igénylésekor.

A nyomozás megállapította, hogy egy harminckilenc éves ukrán állampolgár 2016. április 21-én bement a II. kerületi kormányhivatalba, ahol a fenti módszerrel magánútlevél kiállítását kezdeményezte, ezzel a közhiteles nyilvántartásba valótlan adatok kerültek, azaz csalt. A bűncselekményben közreműködő okmányirodai ügyintézőt akkor a nyomozóhatóság gyanúsítottként hallgatta ki, és a büntetőeljárást vele szemben lefolytatta.

A híradásból az is megtudható, hogy a bűncselekmény jellegéből adódóan az okmányt igénylő ukrán állampolgár valós adatai akkor még nem voltak ismertek, így az általa akkor használt adatok alapján

ellene nemzeti, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A nyomozáskor később a férfi valós adatait is megállapították, akit lengyel hatóságok elfogtak és átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozóinak.

A 39 éves ukrán állampolgárt a nyomozók közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.