Titokban maradnak a vakcinák állami hatásvizsgálatainak adatai?

2021.07.23. 15:20

Február óta vizsgálják Magyarországon a koronavírus elleni vakcinák hatásosságát államilag, erről viszont nem lehet sokat tudni július vége körül sem, ezért a hvg.hu megpróbált kissé utánajárni annak, hogy milyen eredményeket kaptak a kutatók. Ez részben azért is nagy dolog, mert a kutatásban több millió beoltott ember megfertőződésének az arányait vizsgálják, ebből például meg lehetne tudni, hogy a beoltottak közül hányan kapták el a koronavírus-fertőzést.

A lap munkatársai tehát elkezdték kapargatni a felszínt, a hét elején pedig Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere csak annyit mondott, hogy

a koronavírus-fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 92 százalék között van,

de az nem derült ki a miniszter szavaiból, hogy milyen hatásosságot mértek az egyes vakcináknál. Életkor, nem, vagy krónikus betegség szerinti felosztást sem közöltek.

Érdeklődtek a csütörtöki Kormányinfón is, akkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt javasolta, hogy a részletekről az Emberi Erőforrások Minisztériumánál érdeklődjenek, és pontosan ezt is tették. Szerették volna megtudni, hogy a vakcinák külön-külön mennyire hatásosak, hogyan alakult a a két oltás utáni fertőzöttségi és halálozási mutató, illetve az előbbi kérdés korcsoportokra lebontva. 

A válaszban a tárca azt írta, Magyarországon szisztematikusan, több oldalról és a legtöbb oltóanyaggal, hosszú távon vizsgálják a teljes immunitást, de az eredményeket csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha az megfelel a tudományetikai szempontoknak és már publikálták a tudományos fórumokon.

Megjegyzik, annak ellenére, hogy az emberek továbbra sem szerezhetnek tudomást az adatokról, a tárca azt írta, a azok a kormánynak folyamatosan a rendelkezésére állnak, hogy „felhasználja őket a szakmapolitikai intézkedések meghozatalakor”.