Bringás forradalom Magyarországon: már az autópályán is tekernek

2021.07.26. 17:05 Módosítva: 2021.07.26. 17:05

Több kerékpáros hajtott fel mostanában autóútra, autópályára – írja a Békés megyei hírportál. Az esetek talán a szélsőséges időjárás orvosmeteorológiai hatásaira vezethetők vissza, mindenesetre tény, hogy a minap egy férfi az M1-es autópályán, egy másik az M3-as leállósávján kerékpározott, illetve az M44-es Békés megyei szakaszára is hajtottak már fel kerékpárosok. Egy külföldi férfit és egy magyar nőt értek tetten a rendőrök. Mindketten elmondták, hogy eltévedtek és nem szándékosan mentek rá az autóútra. 

Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtószóvivője azt is elmondta, hogy nem sokkal az M44-es átadása után a szarvasi csomópont közelében egy férfi rokkantkocsival közlekedett az autóút szélén. A 68 éves szarvasi férfi a rendőröknek azt mondta, ki akarta próbálni az új utat, és Békésszentandrásig szeretett volna eljutni. 

Pedig a KRESZ előírásai egyértelműen leírják, hogy a gyorsforgalmi utakon csak olyan járművel szabad közlekedni, amelyik sík úton is legalább 60 km/órás sebességgel képes haladni. Más járművek közlekedése szigorúan tilos. Ráadásul a leállósávot is csak meghatározott járművek használhatják folyamatos haladásra.

Tehát az M1-es és M3-as autópályán kerékpározó személyek több szabálytalanságot is elkövettek. Ráadásul ezzel rendkívül nagy veszélybe sodorták magukat. Szerencsére egyik esetben sem történt baleset vagy személysérülés.