Kismamákat is lehet oltani a Szputnyik V-vel

2021.07.26. 14:13

Megjelentek az orosz egészségügyi minisztérium új időközi ajánlásai a felnőtt lakosság koronavírus elleni Szputnyik V-védőoltásáról – írja Facebook-csoportjában Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő.

Ennek lényege, hogy a Szputnyik V-vel való oltakozás nem jelent veszélyt a várandós nőkre és a magzatokra.

A fokozott kockázatú várandósok oltása ajánlott; közéjük tartoznak az elhízottak, a krónikus tüdőbetegségekben szenvedők, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegek, a daganatosak, a krónikus vese- és májbetegek. Az oltást a várandósság 22. hetétől ajánlják. Viszont a szoptatás egyelőre marad ellenjavallat 

– részletezi, majd kiemeli, hogy a Szputnyik V korlátozás nélkül alkalmazható kezelésükön átesett rákos betegségekben szenvedőknél. A hormonkezelés sem ellenjavallat. Kiemeli azonban, hogy a vérképzőszervi toxicitást okozó kezelésekben részesülők esetében az oltást legalább két héttel a kezelés megkezdése előtt, a kezelések közötti szünetekben, illetve a sugárterápia előtt vagy befejezése után ajánlják elvégezni.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy a Szputnyik V-vel nincs tapasztalat csökkent immunműködésű betegeknél, és nem lehet kizárni a csökkent hatásosságot.

Dobson Szabolcs kiemelte, hogy a fentiek alapján úgy tűnik, a Szputnyik V magyar alkalmazási előírását is módosítani kellene.