Van bőven vakcina idehaza, de aggasztóan lelassult a fiatalok oltása

D ATI20210514013
2021.07.29. 07:13
7,7 millió adag szabadon felhasználható vakcinával rendelkezik Magyarország – derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb adataiból. Logikus volt tehát a kormány döntése, amely alapján engedélyezik a 3. oltásokat, illetve komoly agitációba kezdenek a még be nem oltott idősek meggyőzésére.

A múlt héten nagyjából 400 ezer vakcina érkezett Magyarországra, ennek kétharmada Pfizer, a többi AstraZeneca. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közölt adatok szerint - amelyet a 24.hu szemlézett - eddig Magyarországra 18 280 946 darab vakcina érkezett, ezek közül 10 366 218 darabot már felhasználtak. 

A rendelkezésre álló készletből 221 710 darabot tettek félre második oltásra, így összesen 7 693 018 szabadon felhasználható vakcina van az országban. 

A magyar kormány erre a mennyiségre alapozva hirdette meg a harmadik oltás lehetőségét. Illetve mivel sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen, őket egy külön akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról. 

Az országos tiszti főorvos kedden azt mondta, hogy a koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás. Müller Cecília szerint a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják. 

A szakmai ajánlás szerint az, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Vagyis a keresztoltások így néznének ki: 

 • AstraZenecával oltottak: Pfizer-, Moderna-, Sinopharm-vakcinát kaphatnak.
 • Janssent kapottak: Pfizer-, Moderna-, Sinopharm-vakcinát kaphatnak.
 • Modernával oltottak: Sinopharm-, Janssen-, AstraZeneca-vakcinát kaphatnak.
 • Pfizert kapottak: Sinopharm-, Janssen-, AstraZeneca-vakcinát kaphatnak.
 • Sinopharmmal oltottak: Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca- vagy Janssen-vakcinát kaphatnak.
 • Szputnyik V-vel oltottak: Pfizer-, Moderna- vagy Sinopharm-vakcinát kaphatnak.

Jelenleg Magyarországnak:

 • 1 325 638 AstraZeneca,
 • 3 067 650 Sinopharm,
 • 2 336 024 Pfizer,
 • 389 596 Janssen,
 • 398 370 Moderna,
 • 175 740 Szputnyik V,

szabadon felhasználható oltóanyaga van. 

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltó orvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt. Egyébként ha valaki szeretne harmadik oltást kapni, az EESZT-ben kell regisztrálni, és azt, hogy a páciens milyen oltást kaphat meg, az oltó orvos dönti el. Fontos tudni, hogy a harmadik oltás csak a második vakcina beadása után 4 hónappal történhet meg.

Magyarországon a beoltottak száma (a tizennyolc év alattiakkal együtt) 5,61 millió, közülük 5,41 millió már a második oltását is megkapta.

Relatíve jól állunk a fiatalok oltásával 

Mivel nagyjából egy hónap van hátra az iskolakezdésig, érdemes átböngészni, hogy áll Magyarország a 18 éven aluliak oltásával. A jó hír, hogy európai összevetésben ebben elsők vagyunk, de figyelmeztető jel, hogy az 1,7 millió fiatalkorúnak még mindig csak 12 százaléka kapott oltást, míg a teljes védettséget jelentő két dózishoz egytizedük jutott hozzá. Szintén aggasztó lehet a szakembereknek, hogy lassult az oltásuk: a múlt héten 0,43 százalékponttal nőtt a beoltott magyar fiatalok aránya.

Müller Cecília szerdán azt mondta: már itt van Magyarországon a delta indiai variáns, amelyet 58 esetben azonosítottak a népegészségügyi központ laboratóriumában. Az országos tiszti főorvos hozzátette: a szennyvízeredményeinkben is látható, hogy a vírus örökítőanyagának a mennyisége növekvőben van. Megjegyezte: 

a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek.

Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a „vezető szerepet”, és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

(Borítókép: Fiatalok, miután beoltották őket a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal Nagykállóban 2021. május 14-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)