Valaki éppen magánhadsereget toboroz Magyarországon

2021.08.02. 18:59

Ezer ember már jelentkezett abba a magánhadseregbe, amely nemzetközi porondon akarja megméretni magát – derül ki a Növekedés.hu cikkéből. Az alapító Magyarországról maximum háromezer emberre számít, de összesen húszezresre bővítené a létszámot, és jóval magasabb béreket ajánl a Magyarországon jellemzőknél.

Remek és tapasztalt szakembereink vannak az országban. Kár lenne tapasztalatukat, elkötelezettségüket hanyagolni. És az anyagi háttér is sokkal vonzóbb, mintha itthon érvényesítenék sajátos, lojalitásra, parancsteljesítésre alapozott szaktudásukat. A javadalmazás az itthoninak a többszöröse – igaz, komoly kockázatot is kell vállalni a világ egyes forró pontjain

– részletezte Bagjos Richárd, hozzáfűzve, hogy kivétel nélkül szakmai múlttal rendelkező embereket toboroznak, akik korábban a készenléti rendőrség és a büntetés-végrehajtás állományában működtek. A toborzást még tavaly októberben kezdték. Egykori katonákat, főleg lövészeket és rendészeket, továbbá speciális képesítésű embereket, mint például tűzszerészeket vagy helyszínelőket keresnek.

Hatszáz emberrel már bármikor el tudnak indulni külföldre.

Ami az anyagi hátteret illeti, Bagjos Richárd beszélt arról is, hogy eszükben sem volt magyar banktól vagy vállalkozástól pénzt kérni, a beruházójuk sem magyar, hanem egy dubaji cégcsoport tulajdonosa. „A különböző jogi kérdések, például az engedélyeztetések, helyi jogosítványok megszerzését az adott helyszínen menedzseljük” – mondta. Adott helyszínként egyébként Irak és Afganisztán jöhet szóba, ahol magánhadseregek tölthetik ki a kivonuló nyugati erők hagyta űrt. Afganisztánban a hasonló biztonsági cégek 3600 alkalmazottja halt meg, több mint ahány amerikai katona életét vesztette a közép-ázsiai országban.

Linkedin-profilja szerint Bagjos Richárd a Magyar Honvédségnél kezdte pályafutását. Szolgált a hadsereg díszegységénél, katonairendész-képzést és gépesítettlövész-képzést kapott, majd a magánszférában helyezkedett el biztonsági őrként. Dolgozott az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Hegyi-Karabahban, Cipruson, Libanonban, Jordániában, Jemenben, Irakban és Dubajban is magánbiztonsági konzultánsként, fegyveres őrként. Irakban 2009-ben magánkatonai kontraktor (PMC) volt, és megfordult az Arab-tengeren is tengerhajózási biztonsági konzultánsként. Magyarországon él.  • Tippek
  • Hírek