A dunai árhullám jócskán megnövelte a szúnyogok mennyiségét

D ATI20200723005
2021.08.09. 13:22 Módosítva: 2021.08.09. 13:42

A Dunán néhány hete levonult árhullám alaposan megnövelte a szúnyogok számát, a szakkifejezéssel a szúnyogártalmat, ezért a folyó teljes magyarországi szakaszán biológiai lárvagyérítés történt, ez számottevően csökkentette a szúnyogok utánpótlását, de több településen még mindig nagy számban vannak jelen a kellemetlen csípést okozó rovarok – adta hírül a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A katasztrófavédők részletezik, hogy ezen a héten tizennégy megye 334 településén és nyolc budapesti kerületben, összesen 138 ezer hektáron végeznek szúnyoggyérítés. A rovarok számának csökkentését két módszerrel végzik,

földi kémiai módszerrel 85 ezer, míg légi úton 53 ezer hektárt kezelnek.

A napokban Győrött és Mosonmagyaróváron, a Szigetköz településein, Komárom környékén, a Dunakanyar térségében, Budapest Duna menti kerületeiben, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács környékén permeteznek a szakemberek.

Az esőzések következtében a korábbinál nagyobb számban vannak jelen a vérszívók

Békés és Csongrád megye több településén, a Dráva mentén és a Tisza-tónál, ezért a környező településeken földi kémiai gyérítésekre kell számítani. 

A szúnyogok tenyészőhelyeinek jelentős része magántelkeken van, ezért ezekre a katasztrófavédelem nem igazán tud eljutni. Kiemelt szerepe van az ingatlanok tulajdonosainak, mert rovarok házak körüli élőhelyeinek megszüntetésével sokat lehet enyhíteni a szúnyogártalmon. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót készített.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)