Dömötör Csaba: Szárnyal a Balaton!

2021.08.10. 19:02

Minden ellenkező állítás ellenére a Balaton a legerősebb időszakát éli – írta közösségi oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden.

Dömötör Csaba videóbejegyzésében arról beszélt, hogy júliusban rekordot döntött a turizmus Magyarországon. A vendégéjszakák száma elérte az 5,5 milliót, ami 17 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor volt.

Továbbra is a Balaton a legnépszerűbb célpont, amely most már négyévszakos vonzerőt jelent – fogalmazott az államtitkár, sorra véve, hogy a kormány milyen beruházások támogatásával segítette elő a színvonalemelkedést.

A balatoni strandokkal összefüggésben azt emelte ki, hogy mintegy felük szabadstrand, a partszakaszok hosszát tekintve kétharmaduk az. Az elmúlt években 17 balatonparti település 45 szabadstrandja újult meg kormányzati támogatással, ismertette, majd megjegyezte:

ezért is furcsa nézni a repülő által húzott MSZP-s hirdetéseket, amelyekben szabadstrandok felett követelnek szabadstrandokat.

A szálláshelyekről szólva közölte, hogy a kormány a nagy, a közepes és a kis szálláshelyek megújulását is támogatja a Kisfaludy-programmal. Csak panzióból 137 újult meg az elmúlt években, és 5880 magán- és egyéb szálláshely megújításához nyújtottak támogatást – sorolta. Rámutatott: sokan a járvány hónapjaiban tudták elvégezni a felújítást. Értékelése szerint a felújítások nemcsak a szolgáltatási színvonalat javítják, de bővítik a kínálatot is, ami fékezheti az áremelkedéseket.

Az államtitkár megemlítette, hogy két évtizedes szünet után újra jár kisvasút a csisztapusztai vonalon. A nyolc kilométeres szakaszon a nyitás utáni napokban ötezren utaztak.

Emellett bővülnek a közlekedési lehetőségek is: új motorvonatok állnak szolgálatba a Balatonnál, emellett megújul a balatoni bringakör és jövőre elkészülhet a Balaton-Budapest 108 kilométeres kerékpárút – tudósít az MTI.