Így védheti meg kisállatait a tűzijáték idején

DMARC20180820021
2021.08.18. 14:33

Sokan tapasztalták már, hogy a tűzijáték hang- és fényhatásai miatt kutyáik, macskáik pánikszerűen menekülőre fogták, azonban néhány egyszerű módszerrel megvédhetők a négylábúak – tájékoztat róla az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A szervezet vezetője, Seres Zoltán azt javasolja, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdáik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. A szakértő szerint a megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok száma csökkenthető, illetve a felelős állattartás is elősegíthető.

Az állatvédő egyesület összegyűjtött néhány tippet, ötletet, amivel megvédhetjük kisállatainkat a tűzijáték ártalmaitól:

  1. az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz,
  2. az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk,
  3. a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival,
  4. ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes. 
Kapcsolódó

Covid-kutyák: a szeparációs stressz ebek százait érinti

Egyre több házi kedvencnél jelentkeznek viselkedésproblémák.

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)