2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Megmentik a Velencei-tavat, pénz még nincs, de a terv már készül

2021.08.23. 22:03

Nemrég az Index is megírta, hogy a halak után már a madarak is pusztulnak a Velencei-tónál, amelynek a megmentéséhez hozzávetőlegesen negyvenmilliárd forintra lenne szükség, de az Orbán-kormány ezt most éppen nem tudja biztosítani.

A DK-s Vadai Ágnes ezután tett fel egy írásbeli kérdést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, azt firtatva, hogy ha a fóti filmstúdióra a kabinet elő tud teremteni 42 milliárd forintot, a Velencei-tóra miért nincs pénz. A tárcavezető megbízásából a kérdésre Orbán Balázs válaszolt, azt állítva, hogy 

a Velencei-tó közös ügyünk, amelynek fejlesztésére, a vízminőség fenntartható javítására, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzésére és környezettudatos megújítására a kormány eddig is már 14 milliárd forintot biztosított.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a Velencei-tó vízrendszere természeti okok miatt időről időre vízhiányos terület, ami főként a csapadék és a párolgás évi alakulására, azok arányára vezethető vissza. A vízgyűjtő alapvetően száraz jellegét a klimatikus viszonyok mellett a terület geológiai tulajdonságai is meghatározzák, amelyek az egyébként is sekély tavat kiemelten érzékennyé teszik a száraz vízháztartási helyzetekkel szemben. 

Az államtitkár közlése szerint a kormány 

kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz-biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is. Ennek a tervnek az előkészítése több szakmai szervezet és szakértő bevonásával már folyamatban van.

Korábban Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos volt az, aki elárulta, hogy negyvenmilliárd forintra lenne szükség a Velencei-tó megmentéséhez, azonban a kormány a pénzt most inkább a gazdaság újraindítására fordítja, ezért a beruházást elhalasztják.